Trump har signert tollforslaget

USA innfører tollavgifter på stål og aluminium, men åpner for at handelspartnere kan søke om fritak. 

SIGNERT: Torsdag ettermiddag amerikansk tid signerte Donald Trump dokumentene som innfører tollavgifter på import av stål og aluminium til USA.
Publisert:

Torsdag kveld signerte Trump det omstridte tollforslaget på stål og alumiumium. For anledningen hadde han invitert flere arbeidere i den amerikanske stål- og aluminiumsindustrien for å overvære signeringen.

Slik blir de nye reglene:

  • 25 prosent toll på import av stål
  • 10 prosent toll på import av aluminium
  • Canada og Mexico vil enn så lenge bli holdt utenfor i påvente av en ny Nafta-avtale.
  • Alle «allierte» få muligheten til å søke om fritak fra avgiften – Australia har blitt spesielt trukket frem av Trump som en «langvarig partner»
  • De nye tollsatsene vil innføres om 15 dager.

Gjennom dagen har det kommet drypp som kunne tyde på at det endelige forslaget ville bli utvannet med flere unntak og tilpasninger.

At det blir mulig å søke om fritak fra avtalen kan være et tegn på at Trump-administrasjonen var noe bekymret for at presidenten kom til å gjøre skade på forholdet med USAs viktigste handelspartnere, skriver Financial Times.

Fritaket vil bli innvilget «så lenge vi kan bli enige om en måte å gjøre det på som sikrer at produktene deres ikke lenger er en trussel for vår sikkerhet», sa Trump etter signeringen ifølge CNBC.

Les også

Kina gjør seg klar for handelskrig med USA

Kan endre avgiften for hvert enkelt land

I tillegg til at USAs handelspartnere kan søke om fritak fra importavgiftene kan presidenten også heve eller senke straffetollen for hvert enkelt land.

– Vi kommer til å være veldig rettferdig, vi kommer til å bli veldig fleksible, sa Trump i et møte med regjeringen tidligere torsdag.

Etter signeringen uttaler Trump at tollavgiftene er nødvendig for å håndtere aggressiv utenrikshandel som utgjør et angrep på USA, ifølge NTB.

– Det dreier seg ikke om et valg, det er helt nødvendig for vår nasjonale sikkerhet, sa Trump.

– Har du ikke stål, har du ikke et land, fortsatte han.

Han sa også at bedriftene bør flytte produksjonen sin til USA hvis de vil slippe unna importavgiften.

Les også

EU-kommisjonen foreslår hevn-toll

Stål- og aluminiumsprodusentene i rødt på Wall Street

Da planene om avgiftene ble kjent forrige uke lyste det rødt på samtlige av verdens største børser mens frykten for handelskrig bredte seg.

Nyheten ser imidlertid ut til å ha blitt priset inn i markedet den siste uken, og ingen av de toneangivende indeksene beveget seg spesielt mye torsdag kveld. Dow Jones, Nasdaq Composite og S&P 500 stengte opp henholdsvis 0,38, 0,42 og 0,45 prosent.

De amerikanske stål- og aluminiumsprodusentene fikk imidlertid kjørt seg.

U.S Steel stengte ned 2,93 prosent, AK Steel Holding ned 4,05 prosent, Nucor ned 2,66 prosent og Steel Dynamics ned 2,81 prosent.

Blant aluminiumsprodusentene endte Alcoa ned 0,86 prosent og Century Aluminium ned 7,84 prosent.

Valutamarkedet har også beveget seg noe på nyheten. Både meksikanske peso og kanadiske dollar styrker seg etter at det ble klart at de blir fritatt fra tollavgiftene.

10 minutter etter bekreftelsen er peso på sitt sterkeste siden 26. februar til 18,618 peso per dollar, og har nå styrket seg én prosent siden forrige torsdag.

Kanadiske dollar styrker seg 0,1 prosent på nyheten, til 1,2896 kanadiske dollar per dollar.

Les også

Trump lover «rettferdige» tollsatser

Les også

Shipping-topper mister ikke nattesøvnen av Trumps ståltoll

Les også

Kina gjør seg klar for handelskrig med USA

Publisert: