Theresa May får støtte: Regjeringen er med på brexit-utkastet

Den britiske regjeringen støtter utkastet til brexit-avtale, det bekrefter statsminister Theresa May onsdag. Torsdag skal hun legge frem avtaleutkastet for parlamentet. Pundet styrker seg på nyheten.

Statsminister Theresa May avbildet onsdag kveld utenfor statsministerboligen 10 Downing Street, etter at regjeringen hennes ble enig om å støtte avtaleforslaget som nå ligger på bordet.

Foto: Matt Dunham AP
 • NTB
 • E24
Publisert:

Pundet skyter fart etter at Theresa May onsdag bekrefter at regjeringsmedlemmene har godtatt brexit-forslaget, som ble klart tirsdag.

Nå kan det fremmes i parlamentet der det skal stemmes over på nytt. Theresa May skal etter planen legge frem avtaleutkastet der torsdag, ifølge flere medier.

Det var ikke gitt at regjeringen ville støtte May ettersom det er stor uenighet internt i regjeringen både brexit-forkjempere og motstandere.

Pundet svekket seg kraftig i timen før meldingen, da var valutaen ned over én prosent mot dollaren. Kort tid etter «enigheten» i regjeringen er pundet ned 0,15 prosent mot den amerikanske valutaen.

– Regjeringen har besluttet å gå videre med avtaleutkastet, sa May i en uttalelse til pressen utenfor statsministerboligen onsdag kveld.

EU-kommisjonen slapp onsdag kveld avtaleteksten. Les mer her!

– Dette er et avgjørende skritt som setter oss i stand til å gå videre og sluttføre avtalen i dagene som kommer, sa statsministeren videre.

Les på E24+

Kan Theresa May få brexit-planen sin gjennom parlamentet? Her er regnestykket

Hun la til at beslutningen er i nasjonens beste interesse, men sa også:

– Jeg vet dagene som kommer vil bli vanskelige.

Statsministeren slo fast at mens regjeringen stiller seg bak utkastet til brexit-avtale, åpnes det også for at de som måtte være uenige, kan tre ut av regjeringen.

May slo fast at beslutningen ikke ble tatt lett på, men at regjeringen, etter et fem timer langt møte, støtter den.

– Det er denne avtalen, som leverer på resultatet av folkeavstemningen, som gir oss tilbake kontrollen over pengene våre, lovene og grensene, avslutter fri bevegelser, beskytter jobber, sikkerheten og vår union, ingen avtale eller ingen brexit, sa hun om valgene man stod overfor.

Les også: Storbritannia og EU enige om avtaleutkast for brexit

Les også

Her er brexit-avtalen

EU varsler brexit-uttalelse

Michel Barnier, som leder EUs delegasjon til forhandlingene med Storbritannia om en skilsmisseavtale, varsler en uttalelse klokken 21:00 onsdag, melder NRK.

Så langt har de andre medlemslandene i Unionen ennå ikke fått lese gjennom avtaleutkastet, får NTB opplyst.

Det er ventet at utkastet blir gjort offentlig nå som den britiske regjeringen har sagt seg villig til å gå videre med teksten.

Krevende spørsmål

Det har vært flere sider ved Storbritannias utmeldelse av EU som har skapt hodebry og bekymring.

I næringslivet har flere lurt på hvordan regelverket om handel og frakt vil fungere, og flyselskaper over hele Europa har også forberedt seg på forskjellige scenarioer.

På det politiske plan har særlig grensen mellom Nord-Irland og Irland vært utfordrende, noe Theresa May også bekreftet onsdag.

Grensen er i dag åpen, men mange har fryktet at den vil bli stengt når Storbritannia ikke lenger vil være en del av EU fordi grensen da vil bli EUs yttergrense fra irsk side.

Siden Storbritannia ikke vil være med i EUs indre marked eller tollunionen vil det samtidig være krevende å ikke ha noen form for grensekontroll.

Ifølge BBC skal grensespørsmålet også ha vært den eneste gjenstående uenigheten av betydning mellom EU og Storbritannia, men en løsing på grensespørsmålet skal være en del av avtaleforslaget som nå ligger på bordet.

Les også

Dette står i veien for Theresa Mays brexit-plan

Les også

Boris Johnson vil stemme mot brexitavtale

Les også

Utkast til brexit-avtale er klart – pundet styrkes

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU

Flere artikler

 1. Utkast til brexit-avtale er klart – pundet styrkes

 2. Brexit-ministeren går av - pundet svekker seg kraftig

 3. May og Juncker enige om brexit-endringer

 4. Annonsørinnhold

 5. Her er brexit-avtalen

 6. May: – Bedre enn Norge