Valget i Tyrkia kan bli tøffere for Erdogan enn ventet

Valget i Tyrkia var ventet å bli en lett match for president Recep Tayyip Erdogan, men nå er storfavoritten ikke lenger sikret seier.

VALGKAMPANJE: Bannere med den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan og bannere av sosialdemokraten Muharrem Ince, presidentkandidaten i opposisjonspartiet CHP henger i en gate i Istanbul.

Foto: Goran Tomasevic Reuters
Publisert:

Meningsmålingene viser fortsatt at Erdogan kommer til å gjøre det langt bedre enn sine fem motkandidater i presidentvalget neste søndag. Sjansen er imidlertid stor for at han vil måtte gjennom en ny valgrunde to uker senere, og i så fall ligger det an til et jevnt oppgjør mellom Erdogan og hans nærmeste motkandidat.

– Da valgkampen begynte, så det ut til at Erdogan kom til å vinne valget klart, men nå ser det ikke fullt så bra ut lenger, sier Morten Myksvoll, redaktør for nettstedet tyrkiskpolitikk.no og kommentator for Bergens Tidende, til NTB.

Årsaken er at Tyrkias økonomiske problemer er blitt stadig tydeligere siden årsskiftet. Verdien på tyrkiske lirer synker, mens prisene stiger. Ifølge Myksvoll handler det også om at folk er skeptiske til Erdogans Syria-politikk.

– Folk er litt mer lei av Erdogan enn tidligere. Men han er fortsatt storfavoritt, fremholder Myksvoll.

Nyvalg for å sikre seier

Det var Erdogan som utlyste nyvalget i april, til tross for han tidligere har fastholdt at det ikke kom til å skje. Etter planen skulle valget holdes høsten 2019, men Erdogan har etter alt å dømme vurdert at han har større sjanse til å vinne nå enn om halvannet år.

Tyrkerne skal også velge 600 nye representanter til landets nasjonalforsamling, men heller ikke her er det sikkert at Erdogans Rettferdighets- og utviklingsparti (AKP), som har alliert seg med nasjonalistiske MHP, vil sikre seg rent flertall.

Det skyldes ikke minst at fire opposisjonspartier for første gang har greid å danne en felles front mot AKP.

Les også

Eksperter: Frykter investorflukt fra Tyrkia

Lite felles gods

Da valgkampen begynte, regnet mange med at den eneste kvinnelige presidentkandidaten, Meral Aksener, ville bli Erdogans fremste utfordrer. Den liberalkonservative politikeren har imidlertid havnet i skyggen av Muharrem Ince fra det sekulære og sosialdemokratiske CHP, partiet som i sin tid ble dannet av Tyrkias grunnlegger Mustafa Kemal Atatürk.

Han er en sterk retoriker som har lovet å gjøre presidentpalasset om til en skole for spesielt begavede elever og fjerne loven som gir strenge straffer for ærekrenkelser mot presidenten.

Ifølge Myksvoll har partiene i opposisjonsalliansen lite til felles. Men alle ønsker å tilbakestille grunnlovsendringene som gir presidenten mer makt, samt redusere sperregrensen fra 10 til 5 prosent, noe som vil gjøre det svært vanskelig for AKP å få rent flertall i fremtidige valg.

Mulig nyvalg

– Hvis Erdogan ikke blir president, vil det trolig lyses ut nyvalg etter at reglene er endret. Nå handler det kun om å vinne over Erdogan, mener Myksvoll.

Erdogan har de siste årene strammet kraftig inn på presse- og ytringsfriheten, kvittet seg med tusenvis av politiske motstandere i offentlige etater og ført en sterk antivestlig retorikk, men han regnes likevel som det mest stabile politiske alternativet for Tyrkia.

– Hvis Erdogan taper, vil jeg tro det blir et slags sjokk for finansmarkedene, i hvert fall på kort sikt. Muligens blir det en bedring for presse- og ytringsfriheten, slik det ble da AKP overtok makten i 2002. Men mangel på ytringsfrihet har vært et problem i Tyrkia i flere tiår, det er ikke bare knyttet til Erdogan, understreker Morten Myksvoll.

Les også

Tyrkias valuta styrkes etter kraftig renteøkning

Les også

– Nå er det ingen steder å gjemme seg

Les også

Erdogan: EU må bestemme seg om tyrkisk medlemskap

Her kan du lese mer om