Briste eller bære for Cameron i EU

Det er vinn eller forsvinn for David Cameron når EU-lederne skal prøve å meisle ut britenes nye avtale med unionen.

BRISTE ELLER BÆRE: Torsdag og fredag skal David Cameron prøve å overbevise de andre EU-lederne om en ny britisk avtale i unionen.
Publisert: Publisert:

– Vi har viktig arbeid å gjøre, og det kommer til å bli vanskelig, sier statsminister David Cameron.

Stemningen på vei inn til EUs toppmøte i Brussel torsdag var avventende.

Vedum til britisk avis: – Meld dere ut av EU

Over to dager skal Cameron prøve å få de andre stats- og regjeringssjefene i EU med på en ny britisk avtale med unionen. Fredag formiddag håper Cameron å stå med en avtale i hånden som kan overbevise britene om å bli i EU.

– Jeg skal kjempe for Storbritannia. Om vi kan få en god avtale, tar jeg den. Men jeg inngår ikke en avtale som ikke innfrir det vi trenger. Det er mye viktigere å gjøre dette riktig enn å ha hastverk, sier Cameron til pressen i Brussel.

– Men med velvilje og hardt arbeid tror jeg vi kan få en god avtale for Storbritannia.

Langvarig

Forhandlingene om en britisk avtale har pågått i flere måneder. Det er flere vanskelige britiske krav som skal diskuteres torsdag og utover natta til fredag.

Storbritannia vil ikke bidra til Hellas-pakke

Sør- og østeuropeiske land liker ikke kravet om å begrense EU-innvandreres tilgang på visse velferdsutbetalinger. Frankrike er skeptiske til kravet om å sikre innflytelsen til EU-landene utenfor eurosonen. Og belgierne har problemer med Camerons krav om britisk unntak fra EU-mantraet om «en stadig tettere union».

– Vi ønsker en avtale, men ikke til enhver pris, sier Polens statsminister Beata Szydlo før møtet.

– Samtidig som vi snakker om Storbritannia, må vi tenke på alle de andre landene. Det er EU det handler om, ikke bare ett land i EU, lyder det fra den franske presidenten François Hollande.

Vinn eller forsvinn

EU-president Donald Tusk har jobbet hardt for en enighet som alle de 28 landene kan slutte seg til og sier ukas toppmøte er et vinn eller forsvinn.

– Vi er fortsatt i vanskelige forhandlinger om spørsmålet om Storbritannia, sier Tusk før møtestart.

– Én ting står klart for meg: Dette er et «vinn eller forsvinn»-toppmøte. Ingen tvil.

– Det er ting som fortsatt må løses, fremholder Tysklands mektige statsminister Angela Merkel, men lover å gjøre det hun kan for å skape grunnlaget for en avtale.

– Jeg tror vi kommer fram til en avtale selv om ting gjenstår, sier Nederlands Mark Rutte.

Optimist

Flere venter uansett et stormfullt toppmøte når Cameron skal kjempe for britiske særinteresser mens EU samtidig håndterer den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.

Et flertall av britene vil forlate EU

Mens Cameron må vise britene at han kjemper hardt for landets interesser, må de andre EU-lederne vise velgerne at de håndterer krisen.

– Jeg tror alle vil kjøre sitt eget drama, og så blir vi enige, sier president Dalia Grybauskaite fra Litauen pragmatisk.

Unngå svekkelse

Sveriges statsminister Stefan Löfven mener Europas mange utfordringer er en viktig grunn til å unngå en britisk uttreden av unionen i en såkalt brexit.

– Det er viktig for EU at britene blir. Dette er verst tenkelig tidspunkt å se et svekket EU på, sier han.

– Jeg er rimelig trygg på at vi skal få en avtale, selv om det fortsatt er noen spørsmål som må håndteres, konkluderer EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

Les også

Vedum til britisk avis: – Meld dere ut av EU

Les også

Slik kan Trump påvirke verdensøkonomien:
– Ingen økonomer går god for «Trumponomics»

Les også

Fem tikkende Hellas-bomber

Les også

Kan tape 9 mrd. dollar etter nedskyting av russisk fly

Les også

Derfor bør næringslivet følge klimatoppmøtet i Paris

Publisert: