USA straffer Kina for å dumpe aluminiumsfolie

Handelsdepartementet mener at kinesisk aluminiumsfolie blir solgt altfor billig i USA med subsidier fra Beijing. Nye avgifter skal redde amerikanske produsenter fra å bli knust. 

ANTIDUMPING: USA vil påføre nye avgifter på kinesisk aluminiumsfolie for å motvirke dumping på det amerikanske markedet og styrke

Foto: Ilya Naymushin Reuters
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

Flere kinesiske firmaer, inkludert Jiangsu Zhongji og Hangzhou Dingsheng, vil bli utsatt for avgifter, skriver det amerikanske handelsdepartementet, ifølge Reuters.

– Denne administrasjonen har forpliktet seg til rettferdig og gjensidig handel, og vi vil ikke tillate at amerikanske arbeidere og bedrifter blir skadet av urettferdig import, uttaler USAs handelsminister Wilbur Ross.

Importerte folie for 3 milliarder

Det er første gang amerikansk aluminiumsindustri går til et slikt skritt i kampen mot kinesiske konkurrenter, som eksporterte aluminiumsfolie for 389 millioner dollar (rundt 3 milliarder kroner) til USA i 2016.

Les også

«Store gap» i NAFTA-forhandlingene

Dumpingmarginene vil ligge på mellom 48,68 prosent og 106,9 prosent, mens antisubsidieringsratene vil ligge på mellom 17,14 prosent og 80,97 prosent.

Avgiftene vil vare i fem år, men hviler enda på en avgjørelse fra International Trade Commission (ITC) 15. mars. I januar sa en gruppe amerikanske produsenter til ITC at de har blitt knust av kinesisk import.

Kina uttrykker «sterk misnøye»

Kinas handelsdepartement har uttrykt «sterk misnøye» med tiltaket og sagt at de vil sette inn nødvendige mottiltak for å beskytte egne rettigheter og interesser «uten noe bevis».

«ONKEL HE»: Den økonomiske rådgiveren Lie He har kjent Kinas mektige president Xi Jinping siden ungdomsskolen og ligger nå an til å få kontroll over de viktigste delene av Kinas økonomi. Denne uken møter han president Trumps økonomiske rådgivere for å diskutere det bilaterale forholdet mellom Kina og USA.

Foto: Jason Lee Reuters

– USA har sett bort fra WTO og gjort seriøs skade på Kinas eksportører av aluminiumsfolie, sier Wang Hejun på vegne av departementet.

Denne uken skal president Trumps økonomiske rådgivere møte president Xi Jinpings nære økonomiske rådgiver Liu He for å diskutere økonomisk samarbeid.

Liu vil, ifølge Wall Street Journal, få utvidet kontroll over Kinas finansielle system, industrisektor og sentralbank etter at grunnlovsendringer åpnet for at Xi kan behold makten på ubestemt tid.

– Han kommer til å bli en superregulator, sier en offisiell kilde til avisen.

Påvirker ikke Trumps tollsatser

Folie-saken vil ikke påvirke president Trumps avgjørelse om nye tollsatser på stål og aluminium.

Det er ventet en avgjørelse i saken allerede torsdag, sier en kilde med kjennskap til saken til Bloomberg.

Our Steel and Aluminum industries (and many others) have been decimated by decades of unfair trade and bad policy w… https://t.co/OEgFJVYtCs

Trump-administrasjonen har lagt frem tre forslag til nye tollsatser. Disse er enten å legge på en generell tollavgift på stål og aluminium som fraktes over grensen, å påføre enkelte land en enda høyere tollavgift eller å legge et tak på importvolumet.

Forslagene har ført til advarsler om at USA kan havne i handelskrig med Kina.

– Jeg kan love deg at det vil påvirke forholdet mellom USA og Kina, sier BI-professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf til E24.

Les også

USA vurderer avgiftshopp på stål og aluminium: – Kina kommer garantert ikke til å like det

Økonom og Asia-ekspert Ole André Kjennerud i DNB Markets mener at stål og aluminium ikke har noen betydning i det store bildet i amerikansk økonomi.

– Det handler mer om signaleffektene det gir inn mot global handel og økt proteksjonisme. Det er generelt ikke en positiv utvikling, og hvis det forsterkes kan det over tid gi lavere produktivitetsvekst, sier Kjennerud.

Les også

Trump vil ha gummistrikk-toll

Les også

Trump: Kraftigste Nord-Korea-sanksjoner noensinne

Les også

– Kina kommer garantert ikke til å like det

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. – Kina kommer garantert ikke til å like det

  2. – Større sjanse for konflikt enn under Den kalde krigen

  3. Kina innfører toll på amerikanske varer

  4. Annonsørinnhold

  5. Reuters: EU vurderer toll på USA-varer

  6. Canada innfører hevntoll: – Vi kommer ikke til å gi oss