Nobelprisvinner slakter Trumps handelskrig: – Nesten umulig å vinne

Den nobelprisvinnende økonomen Joseph Stiglitz er ikke nådig med Donald Trumps handelstaktikk, og sier at USA bruker så mye penger at handelsunderskuddet kommer til å øke uansett – handelskrig eller ikke.

IKKE GJENNOMTENKT: Nobelprisvinner Joseph Stiglitz mener Trump ikke har tenkt på at han kanskje skader USA og hjelper Kina.

Foto: Eric Piermont / AFP
 • Karsten Gutterød Hauklien
Publisert:,

Joseph Stiglitz er professor ved Columbia University, har vært sjeføkonom for Verdensbanken og vant Nobelprisen i økonomi i 2001. I en kommentar først publisert på meningsnettstedet Project Syndicate, skriver makroøkonomen at Donald Trumps tiltak for å redusere handelsunderskuddet og bedre amerikansk økonomi uansett vil være forgjeves.

I innlegget peker Stiglitz på en rekke konsekvenser av toll og avgifter som det virker som om Trump ikke har tenkt på. Han mener USA vil tape på handelskrigen – selv dersom de får det som de vil.

«Trump har ikke lært at det er nesten umulig å vinne en handelskrig», skriver han.

Les også: USA med ny voldsom toll mot Kina

Bruker altfor mye penger

Professoren trekker frem at USA bruker og investerer mer penger enn de har midler til og har underskudd på statsbudsjettet. Underskuddet er anslått å overstige en billion dollar, eller 8,2 billioner kroner, i 2022. Det slår ut i form av økt import fra utlandet, og et underskudd på handelsbalansen.

FEIL HODEPINETABLETTER: Sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, mener at dersom det er handelsbalansen som skaper hodepinen, så bruker USA helt feil tabletter.

Foto: Stig B. Fiksdal / DNB

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, støtter Stiglitz' utspill.

– Den finanspolitikken som Trump og republikanerne fører, resulterer i en stor økning i handelsunderskuddet, sier hun. Haugland fortsetter:

– Hele retorikken om at det er viktig å få ned handelsunderskuddet er uholdbar, og det er ikke tilfellet at underskuddet er så stort som det ser ut som på papiret. Mange amerikanske selskaper, Apple for eksempel, setter sammen produkter i Kina og importerer dem tilbake. Det fremstår som et handelsunderskudd, men det er jo USA som vinner på det.

Stiglitz forklarer at dersom man «bare» ville fikse på handelsunderskuddet med Kina, finnes det raske løsninger:

«Kina kunne kjøpt mer amerikansk olje og så selge det videre til andre. Dette hadde ikke ment noen faktisk forskjell, annet enn kanskje litt økte transaksjonskostnader. Men Trump kunne ropt ut at han hadde fjernet det bilaterale handelsunderskuddet», skriver han.

Selv drømmeutfallet gjør vondt verre

I kommentaren skriver Stiglitz at utfallet Trump drømmer om, med mindre import fra Kina, bare ødelegger for bedrifter. Bedriften har selv valgt å handle med Kina fordi det var best for dem. Hvis Trump lykkes må de handle med andre land, som de i utgangspunktet ikke ville handlet med.

«Fordi USA blandet seg inn i markedet, vil de måtte betale mer for importen sin og få mindre for eksporten sin enn ellers. Kort fortalt, så medfører det beste utfallet at USA får det verre enn i dag», skriver han.

Les også

Asia-økonom: – Den kinesiske valutaen vil svekke seg ytterligere

Haugland er enig. Ettersom USA utgjør en så sentral del av den totale etterspørselen etter kinesiske varer kan en importreduksjon føre til en svakere utvikling av Kinas økonomi, ifølge Haugland i DNB Markets. Dette gjør at kapital flyter ut av Kina, det selges mye kinesiske yuan og valutaen blir svakere.

«Dette vil delvis motvirke USAs tollavgifter; samtidig vil det øke Kinas konkurransekraft mot andre land», skriver Stiglitz i innlegget.

Dermed går vinningen opp i spinningen.

En resesjon er uunngåelig

USA kan få slutt på sitt budsjettunderskudd ved å spare mer.

«Den eneste måten det skjer på, er for Trump å lede USA inn i en resesjon, med så mye lavere inntekter at investeringer og import stuper», ifølge Stiglitz.

Samtidig øker inflasjonen i landet, og det er ventet at sentralbanken vil svare med å sette opp renten, som også vil kjøle ned økonomien mener Haugland.

Les også

– Er ikke begeistret over renteøkningene

På toppen kommer effektene av en handelskrig. Også disse kan bremse økonomien.

– Høye tollbarrierer øker kostnadene for bedrifter som importerer innsatsfaktorer. Disse kostnadene vil sannsynligvis lempes over på kundene ved å øke prisene for at bedriftene skal ha samme margin. Det øker inflasjonen, og sentralbanken vil sette opp renten ytterligere for å motvirke effektene, sier Haugland.

Den økte renten vil fungere som en brems i amerikansk økonomi, stikk i strid med det Donald Trump ønsker.

Les også

Bloomberg: USA og Kina forsøker å sette i gang nye handelssamtaler

Stiglitz tror enden på visa blir at Trump møter den kinesiske presidenten Xi Jinping, gjør noen mindre justeringer på tariffene og erklærer problemet for løst. Han er ikke utydelig i hva han synes om den måten å drive politikk på:

«I dette scenarioet, har Trump «løst» et problem han selv skapte. Men verden etter hans tullet handelskrig vil fortsatt være forandret: mer usikker, mindre tillitsfull til internasjonale lover, og med tydeligere grenser. Trump har endret verden for alltid, til det verre. Selv med de beste mulige utfallene, er Trump den eneste vinneren – med sitt overdimensjonerte ego blåst opp enda litt mer.»

Les også

– Det blir en intern kamp

Les også

Vurderer høyere Kina-toll

Les også

USAs økonomi vokste over 4 prosent i andre kvartal

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Kina
 3. USA
 4. Økonomi
 5. Aksjer

Flere artikler

 1. USA har aldri importert mer enn de gjorde i september

 2. Kinas handelsoverskudd på 41,65 milliarder dollar – Trosser straffetoll og lave forventninger

 3. DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

 4. Annonsørinnhold

 5. Vurderer høyere Kina-toll

 6. Betalt innhold

  Handelskrigen mellom USA og Kina forklart i 9 punkter