Begynner brexit-prosessen senest i mars

Britene begynner den formelle prosessen med å forlate EU innen utgangen av mars neste år, sier statsminister Theresa May til BBC.

FREMSKYNDER BREXIT: Storbritannias statsminister Theresa May.
Publisert:

Til BBC sier May at artikkel 50 vil bli utløst innen utgangen av mars. Det betyr at britene kan formelt være ute av EU i løpet av 2019, skriver nyhetsbyrået AP.

– Jeg har som dere vet sagt at vi ikke kommer til å utløse artikkel 50 innen utgangen av året, før vi har fått forberedelsene på plass, sier May.

– Men ja, jeg kommer til å si i talen min i dag at vi utløser artikkel 50 innen utgangen av mars neste år, sier May, med henvisning til talen hun senere søndag skal holde på de konservatives landsmøte i Birmingham.

Kan gå fortere

Etter et møte med May i september sa EU-president Donald Tusk at britene trolig vil starte brexit-prosessen allerede i februar.

– Statsministeren var veldig åpen og ærlig med meg og sa at det omtrent er umulig å aktivere Lisboatraktatens artikkel 50 i år, men det er ganske sannsynlig at at de vil ble klare til å gjøre det kanskje i januar eller februar neste år, sa Tusk.

Også utenriksminister Boris Johnson har vært tydelig på at startskuddet for brexit skal gå tidlig neste år.

– Jeg tror ikke at vi faktisk trenger å bruke så mye som to år, men vi får se hvordan det går, sa Johnsen til Sky News i september.

Sjokkerte markedene

May tok over som statsminister da David Cameron trakk seg i kjølvannet av folkeavstemningen i juni, der et flertall av britene stemte for at landet skal forlate EU.

Det sjokkerte markedene og førte til mørke spådommer om at øyriket ville rammes av resesjon.

50 prosent av britene mener May og regjeringen hittil har håndtert brexit på en dårlig måte, mens bare 16 prosent er fornøyd med regjeringens innsats, viser en meningsmåling YouGov utførte for The Times denne uken.

I forrige uke viste en undersøkelse at tre av fire britiske toppsjefer vurderer å flytte på grunn av brexit.

Publisert: