Skrekknatt for Microsoft

Teknologigiganten Microsoft leverte bedre enn ventet både når det gjaldt omsetning og resultat tirsdag kveld. Men da selskapet snakket om forventningene fremover natt til onsdag, satte aksjen fart ned i etterhandelen.

Microsoft-sjefen Satya Nadella, her av bildet i 2019 på en konferanse i New York.
Publisert:

Da etterhandelen stengte klokken 02 i natt hadde Microsoft-aksjen falt 6,65 prosent, etter å ha vært ned rundt to prosent etter resultatet ble offentliggjort tidligere på kvelden.

Skulle nedgangen på mer enn 6,5 prosent bli fasit i handelsdagen onsdag, vil det være den verste børsdagen selskapet har hatt siden mars 2020, da verdens aksjemarked var sterkt preget av coronanedstengninger.

Den bratte nedgangen i natt kom etter at Microsofts finansdirektør Amy Hood blant annet forklarte at selskapet venter en 5 prosentpoeng nedgang i salgsveksten av skytjenesten Azure i andre kvartal, ifølge amerikanske medier.

Microsoft opererer med avvikende regnskapsår. Dette innebærer at selskapet startet regnskapsåret 2023 i juli, og avslutter det i utgangen av juni neste år.

Les på E24+

Northug trosser «brutal» kryptonedtur: – Prøver å se det som en mulighet

Selskapets svakere forventninger fremover fyrer ifølge Bloomberg opp under investorers uro for at etterspørselen for Azure-produktet svekkes. Azure-plattformens tjenester gir blant annet selskaper mulighet til å drive nettsteder og applikasjoner over internett.

I tillegg venter selskapet både lavere samlet omsetning og driftsmargin i andre regnskapskvartal enn analytikerne hadde sett for seg på forhånd, ifølge CNBC.

Sterke resultater

Selv om forventningene til det kommende kvartalet er svakere, overrasket Microsoft overrasket på de store nøkkeltallene tirsdag kveld.

Dette er nøkkeltallene i Microsoft-rapporten:

  • Omsetning var 50,1 milliarder dollar, opp fra 45,3 milliarder dollar i samme periode året før
  • Driftsresultat endte på 21,5 milliarder dollar, opp fra 20,2 milliarder dollar i samme kvartal året i forveien
  • Resultat etter skatt landet på 17,6 milliarder dollar, mot 20,5 milliarder for et år siden

Det fremgår av kvartalsrapporten som ble lagt frem etter stengetid på Wall Street tirsdag kveld.

Omsetningen steg med 11 prosent, mens resultatet etter skatt gikk ned 14 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

På forhånd var det forventet en omsetning på 49,56 milliarder dollar, eller 523,1 milliarder kroner. Resultatet etter skatt var estimert til å ende på 17,24 milliarder dollar, mens driftsresultatet var ventet å bli 21,29 milliarder dollar, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Les på E24+

PGS legger frem resultat: Dette venter analytikerne

Svekkes av sterk dollar

Før fremleggelsen av kvartalsrapporten, var det ventet at omsetningsveksten skal ende på 9,4 prosent. Analytikerne mente svekket verdensøkonomi og en sterk dollarkurs som skader salget av datamaskiner, skriver Bloomberg.

Dollaren har styrket seg sterk det siste året og har siden årsskiftet har steget over 19 prosent mot euroen, som veier tung på salg utenfor USA, siden mer enn 50 prosent av omsetningen utenfor USAs landegrenser, ifølge Reuters.

De såkalte «intelligente» skytjenester omsetter for 20,33 milliarder dollar, mens salget av datamaskiner landet på 13,33 milliarder dollar i kvartalet.

På forhånd var det ventet omsetning for «intelligente» skytjenester på 20,28 milliarder, og ventet 13,1 milliarder dollar fra salg av datamaskiner, ifølge estimater hentet inn fra Bloomberg.

Inne på investorsiden finner vi Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet. De sitter på 0,97 prosent av aksjene i selskapet. I skrivende stund er aksjeposten verdt om lag 18 milliarder dollar, tilsvarende 190 milliarder kroner.

Publisert:
Gå til e24.no