Oppgang på Asia-børser – nedgang i Hongkong

I Australia holder sentralbanken renten uendret for første gang på et år. På Hongkong-børsen er teknologi- og elbilaksjer med å trekke nedover.

Publisert:

Børsene i Asia startet uken med oppgang etter at oljekartellet Opec+ i helgen ble enig om å kutte i oljeproduksjonen.

På ukens andre handelsdag er stemningen mer blandet, selv om pilene stort sett peker oppover på de fleste viktige børsene. Unntaket er Hongkong.

Slik ser det ut rundt klokken 7:

  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo stiger 0,21 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 0,64 prosent
  • Shanghai Composite stiger 0,24 prosent
  • Kospi i Seoul er stiger 0,48 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore stiger 0,79 prosent
  • ASX 200 i Sydney stiger 0,16 prosent
Les på E24+

Kvadsheim: Terningkast 6-fondene jeg anbefaler

I Hongkong er tek-aksjer med på å trekke børsen nedover. Hang Seng Tech Index er ned 1,46 prosent.

Flere elbilprodusenter, som Nio, Xpeng og Li Auto, faller. Det skjer blant annet etter at Tesla falt mer enn seks prosent på Wall Street mandag, etter å ha lagt frem tall for leveranser.

Nedgangen for elbilprodusentene i Asia skjer til tross for at deres tall har vist en økning i leveranser for første kvartal, skriver CNBC.

Australsk rentepause

Den australske sentralbanken besluttet tirsdag å holde renten uendret på 3,6 prosent. Det var i tråd med forventningen til de fleste analytikere, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn. Et mindretall hadde ventet en økning.

Dagens rentepause var første møtet på et år der Reserve Bank of Australia ikke satt opp rentene. Siden økningene begynte i mai har sentralbanken økt renten med 3,5 prosent.

Australia har som mange andre land opplevd kraftig prisvekst det siste året, og sentralbanken har satt opp renten i raskt tempo for å prøve å dempe inflasjonen.

Sentralbanksjef Philip Lowe sier i en uttalelse at en rekke informasjonskilder tyder på at inflasjonen har nådd toppen i Australia. Samtidig uttaler Lowe at sentralbankstyret venter at noe videre innstramming i pengepolitikken kan være nødvendig for å sikre at inflasjonen kommer ned mot målet.

Sentralbanken anslår at prisveksten vil avta i år og neste år, og kom ned til rundt tre prosent i midten av 2025.

Sydney-børsen snudde fra svak nedgang til svak oppgang etter nyheten.

Sørkoreansk prisvekst

Tirsdag ble det også klart at den sørkoreanske inflasjonen dempet seg til 4,2 prosent i mars på årsbasis. I februar lå inflasjonen på 4,8 prosent, skriver CNBC. På forhånd ventet økonomer at den ville ende på 4,3 prosent i mars.

På måned-til-måned-basis steg konsumprisindeksen for mars 0,2 prosent, ned fra 0,3 prosent i februar.

Børsoppgang etter oljekutt

Søndag kom nyheten om at oljekartellet Opec+ kutter i oljeproduksjonen. Fra mai og ut året vil det være over 1,6 millioner færre fat olje per dag i markedet, som følge av kuttene.

Nyheten førte til et markant hopp i oljeprisen, etterfulgt av bred oppgang i oljeaksjer både her hjemme og på Wall Street.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte dagen opp 1,3 prosent og på Wall Street endte industriindeksen Dow Jones opp 1 prosent. Chevron og Exxon Mobil steg henholdsvis 4,1 og 5,9 prosent etter endt handelsdag.

Publisert: