Musk møtte i retten – forsvarte milliardkjøp

Aksjonærer anklager Tesla-sjefen for hans rolle i oppkjøpet av solcellegiganten SolarCity. Musk kan nå bli tvunget til å betale over to milliarder dollar.

SAKSØKES: Elon Musk møtte i retten mandag. Her taler han under SolarCitys energikonferanse i New York i 2015 – før Tesla slukte solcelleselskapet.
Publisert:

Tesla annonserte i 2016 et oppkjøp av solcelleselskapet SolarCity.

– Ved å slå oss sammen kan vi drive mer effektivt og integrere produktene våre til det fulle, skrev Tesla i en kunngjøring den gang.

Avtalen verdsatte SolarCity-aksjen til 25,37 dollar per stykk, med en samlet aksjeverdi på 2,6 milliarder dollar.

Men mandag møtte Tesla-sjef Elon Musk i retten for å klargjøre sin rolle i oppkjøpet, skriver CNBC.

I vitneboksen nektet Musk for at oppkjøpet av SolarCity var en redningspakke, ifølge Reuters.

– Siden det var en aksje-for-aksje transaksjon og jeg eide nesten akkurat den samme prosentandelen i begge selskaper, var det ikke noe finansiell fortjeneste, svarte Musk på spørsmål fra sin advokat, Evan Chesler, skriver nyhetsbyrået.

Musk er det første vitnet som skal omtale hans rolle i saken. Søksmålet har omfattet flere styremedlemmer i bilgiganten Tesla, fremgår det.

– Jeg hater det

Randall Baron, saksøkernes advokat, prøvde mandag å vise hvordan Musk sin vilje og tro på sitt syn på Teslas fremtid illustrerte hans mulighet til å kontrollere SolarCity-transaksjonen, skriver Wall Street Journal.

Da svarte Musk, ifølge avisen, at han ikke en gang liker å være sjef for Tesla.

– Jeg hater det heller og ville foretrukket å tilbringe tiden min på design og ingeniørarbeidet, som er det jeg egentlig liker å gjøre, svarte Musk, ifølge avisen.

Dersom søksmålet vinner frem kan Musk bli tvunget til å betale 2,6 milliarder dollar fra egen lomme. Det tilsvarer en regning på 22,5 milliarder kroner, omregnet etter dagens valutakurser.

Les også

Vegvesenet «freder» omstridt Tesla-ratt

Var i krise

Milliardæren er saksøkt av aksjonærer som beskylder ham for en rekke forhold, blant annet for å ha begunstiget seg selv i forbindelse med oppkjøpet, ifølge Business Insider.

Anklagene går også ut på at Musk skal ha brukt sin betydelige innflytelse i Tesla til å presse frem en redning, eller oppkjøp, av SolarCity for å redde selskapet fra konkurs. Lynon og Peter Rive, søskenbarn av Musk, grunnla og drev selskapet.

Business Insider har tidligere meldt at flere styremedlemmer i Tesla, inkludert Musk selv, sto i fare for å tape «betydelige summer» dersom SolarCity gikk konkurs. Selskapet skal ha vært i en likviditetskrise før Tesla gikk inn med friske penger.

Elbilgigantens advokater skal tidligere ha nektet for at Musk kontrollerte oppkjøpsprosessen ettersom han ikke avga stemme, og pekte videre på at Tesla-aksjonærer som stemte for var «fullt informert», skriver samme kilde.

Videre fremgår det at saksøkerne beskylder elbilkjempen for med overlegg å ha feilpriset SolarCity og for å ha villedet investorer med feilaktige analyser, ifølge The Street.

Sa styret forhandlet uten hans innflytelse

Musk sa mandag, ifølge Reuters, at han ikke kontrollerte utvelgelsen av styremedlemmer, deres kompensasjon, og at de forhandlet frem SolarCity-avtalen uten hans innflytelse.

Han beskrev forholdet til styremedlemmene som bra, på spørsmål fra advokaten.

– De jobber hardt og er kompetente. De gir gode råd og er strenge i sin opptreden på vegne av aksjeeiere, sa han ifølge nyhetsbyrået.

Les også

Bitcoin stiger igjen etter ny helomvending fra Elon Musk

Har vært i retten før

I fjor valgte de saksøkte styremedlemmene å inngå forlik med Tesla-aksjonærene hvor de kom til enighet om en erstatning på 60 millioner dollar, men uten innrømmelse av skyld, skriver CNBC.

Musk, verdens nest rikeste mann, er dermed den eneste av de saksøkte som har valgt å ta saken til retten.

Men dette er ikke første gang milliardæren har havnet i rampelyset i forbindelse med juridiske uenigheter.

I 2019 omtalte Musk redningssjef og dykker Vern Unsworth som «pedo» i en melding på Twitter, noe som endte i søksmål og rettssak.

Tidligere i år varslet det amerikanske forvaltningsorganet for verdipapirer (SEC) at Tesla ikke har overholdt påbudet om å forhåndsgodkjenne meldingene til toppsjef Elon Musk på Twitter, ifølge The Wall Street Journal. Det var særlig meldingen Musk har skrevet om selskapets aksjekurs som ikke skal ha blitt forhåndsgodkjent av juristene, ifølge avisen, som viste til korrespondanse mellom SEC og Tesla i tidsperioden 2019–2020.

Forvaltningsorganet har vært i kontakt med Musk flere ganger, uten at det virker å være nærmere noen løsning. Situasjonen omtales som «fastlåst» og peker på at myndighetene ikke har gått til nye rettslige skritt mot Tesla-sjefen siden.

Les også

Elon Musk har søkt om varemerke til restaurantkonsept

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om