Pandemien kan føre til et skifte i Indias jobbmarked

Arbeidsledigheten øker som følge av den andre smittebølgen i India. Samtidig spår analytikere at en fremvoksende delingsøkonomi kan skape flere jobber og økonomisk vekst.

NYE JOBBTIDER: Delingsøkonomi er i ferd med å bli en større del av Indias jobbmarked. Her på en tek-startup i Bangalore.

MANJUNATH KIRAN / AFP
  • Malene Emilie Rustad
Publisert: Publisert:

Det så lyst ut for India i mars. Varehandelen med utlandet nådde sin høyeste topp med 34 milliarder dollar. Suksessen fortsatte inn i april og analyser pekte på sterk økonomisk bedring etter et knusende 2020.

Men så skylte den andre smittebølgen inn over landet. Siden 21. april er det blitt registrert over 300.000 nye smittede hver eneste dag. Rundt 4000 menneskeliv går tapt daglig, ifølge VGs coronaoversikt.

Og mens pandemien herjer mister flere jobben og går en usikker fremtid i møte. Bare i april økte arbeidsledigheten fra 6 til 8 prosent. Den såkalte gig-økonomien er i ferd med å ta et større grep rundt Indias jobbmarked, ifølge flere eksperter.

– Frilansere vil ta en større plass i den fremtidige arbeidsstyrken, sier Sandip Patel, administrerende direktør for IMB India og Sør-Asia, til CNBC.

Flere ansetter eksternt

India er kjent for å ha en stor gruppe med midlertidige ansatte og frilansere. Nå kan pandemien kan føre til at trenden akselererer ytterligere, ifølge forskningsdirektør Navkendar Singh ved det internasjonale markedsanalysesenteret IDC India.

TEKNOLOGI-MEKKA: India er kjent å ha en stor andel frilansere. Her er noen konstruksjonsarbeidere i gang med å bygge Manyata teknologipark i Bangalore, også kalt Indias startup-hovedstad.

JAGADEESH NV / EPA

– Selskaper åpner opp for flere eksterne ansettelser enn før, sier Singh.

– Og mange vil ikke gå tilbake til heltidsansatte, ettersom det å ha et større tilgang til frilansere er mer kostnadseffektivt for bedrifter, sier Singh.

Han mener endringen kan bli permanent.

Les også

Unge i India prøver å bekjempe pandemien med teknologi

Kan skape flere jobber utenfor landbruket

India forbereder seg nå på en tredje bølge og stenger ned samfunnet. Så langt er det kun 9,4 prosent av befolkningen som har mottatt sin første dose.

De økonomiske konsekvensene er store. India Times skriver at mer enn 200 millioner indere er ventet å falle inn i fattigdom. S&P-indeksen viser nå at Indias BNP-vekst har falt til 9.8 prosent.

Samtidig viser flere analyser at den potensielle veksten av delingsøkonomi i et land som India er enorm.

LANDBRUK DOMINERER: Rundt halvparten av Indias befolkning arbeider innenfor jordbruket i dag. Her ved en jordbæråker i Kashmir.

FAROOQ KHAN / EPA

En fersk rapport fra konsulentfirmaet BCG viser delingsøkonomien vil kunne tredobles i løpet av de neste tre til fire årene. 16 millioner jobber kan bli skapt utenfor landbruket, som i dag er Indias største jobbmarked.

– Delingsøkonomien presenterer en mulighet for India. Den kan skape jobber og økonomisk vekst, sier Rajah Augstinraj, som har ledet arbeidet med rapporten.

Les også

Krisen i India rammer verdens største vaksineproduksjon

Teknologibransjen blomstrer

På langt sikt er det ventet at delingsøkonomien vil kunne bidra med 1,25 prosent av Indias BNP.

Augstinraj er spesielt optimistisk når det gjelder teknologi, informasjon og servicesektoren. Det samme er økonomiprofessor Tulsi Jayakumar ved S.P. Jain Instituttet i Mumbai.

– Nasjonal nedstenging har ført til en blomstrende teknologidrevet arbeidsstyrke, sier hun til CNBC.

Siden 90-tallet har India utviklet en sterk IT-industri. Landet har stor eksport av programvaretjenester og av medarbeidere med programvareekspertise.

Les på E24+

Ole Rugland har 240 ansatte i India: – Folk er redde

Delingsøkonomiens bakside

Men til tross for et stort økonomisk potensial, er det mange problemstillinger knyttet til delingsøkonomi. Blant dem er sosiale velferdsgoder som helseforsikring.

Kritikere mener at det ikke vil være noen garanti for minstelønn, og at mange vil slite med arbeidsrettigheter og ha vanskeligheter med å danne fagforeninger.

Nærmere 90 prosent av indiske frilansere har mistet inntekt på grunn av pandemien og er bekymret for fremtiden, ifølge en undersøkelse fra Flourish Ventures.

Rettighetene til den nye voksende arbeidsstyrken er derfor et problem som Indias regjering må se nærmere på, mener økonomiprofessor Tulsi Jayakumar.

– Regjeringen må gå gjennom eksisterende lover og reguleringer slik at de dekker delingsøkonomien, sier hun til CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. India
  2. Delingsøkonomi

Flere artikler

  1. Norske bedrifter kjemper mot smitten i India

  2. Betalt innhold

    Viruset kan fremdeles velte aksjer

  3. Høyeste jobbvekst i USA siden august

  4. Sosialistisk skattegaranti

  5. Virke: Ny nedstenging rammer over 17.000 virksomheter