Dette skjer denne uken

Norsk kredittindikator, inflasjon i Eurosonen, og boligprisvekst her hjemme er bare noe av det vi får tall for denne uken. I tillegg ventes en rekke PMI- og ISM-indekser, før uken rundes av med «Månedens viktigste tall».

NYE JOBBER: En kvinne passerer et «Now hiring»-skilt i «The Vitamin Shoppe» i Larkspur i California. Fredag offentliggjøres den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for mai, som det er knyttet stor spenning til.
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Etter en uke uten de helt store nøkkeltallene, har vi litt av hvert i vente denne uken. Det er rett og slett nøkkeltallenes uke, og den største begivenheten, sett med markedsøyne, kommer på ukens siste dag. Da får vi en fersk amerikansk arbeidsmarkedsrapport, referert til som Non farm payrolls, eller «Månedens viktigste tall».

– Dette er kjempeviktig, for en av de store debattene nå er hvorfor det er så lite schwung over arbeidsmarkedet i USA, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

Men først litt om nøkkeltallene som drysser på ukens fire første dager.

PMI-indekser, inflasjon og boligpristall

Mandag får vi norsk kredittindikator fra Statistisk sentralbyrå. Indikatoren viser utviklingen i publikums gjeld, og er interessant for blant andre Norges Bank, som skal ha et nytt rentemøte om ikke mange ukene. Gjeldsgraden har steget, men ikke like mye som sentralbanken har lagt til grunn, og i et historisk perspektiv er det ikke veldig høye veksttakter, ifølge Haugland.

Tirsdag kommer det en rekke PMI-indekser og tall for inflasjon i Eurosonen. De mest interessante PMI-indeksene er de hvor det ikke allerede er sluppet foreløpige estimater, som fra Norge, Sverige og Kina, sier Haugland.

I tillegg følger hun med på inflasjonstallene fra Eurosonen.

– Eurosonen har ikke hatt et slikt hopp som i USA. Det blir spennende å følge med på tallet nå, og om det fortsatt ikke er de helt klare tegnene til at prisene blir presset opp i forbindelse med gjenåpning. Gjenåpningen har ikke kommet like langt her, men den har startet, og man ser at aktiviteten tar seg opp, sier Haugland.

Les også

Største prisvekst i USA på nesten 13 år

På tirsdag er det også Opec-møte, som igjen kan få betydning for oljeprisen. Og i USA kommer den viktige indeksen ISM for industrien.

Onsdag legger den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), frem sin «beige book», en løypemelding om sentralbankens oppfatning av amerikansk økonomi.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

På torsdag kommer nok en viktig amerikansk indeks - ISM for tjenestesektoren. Markedet er spesielt opptatt av å følge med på delindekser av ISM-ene som viser priser og leveringstider, i sammenheng med den sterke amerikanske prisveksten.

På torsdag er det også klart for en fersk boligprisstatistikk fra Eiendom Norge. Etter at april-tallene for første gang på lenge viste nedgang, venter DNB Markets at tallene skal vise en viss oppgang igjen i mai.

Ukens viktigste tall: Non farm payrolls

Så er det endelig duket for ukens - om ikke månedens - viktigste tall.

– Tallene var en gedigen skuffelse forrige gang. 266.000 nye jobber er veldig bra i en normal situasjon, men nå er vi ikke i en normal situasjon. Det var ventet i forbindelse med gjenåpningen at det skulle bli én million jobber skapt, oppsummerer Haugland.

– Nå forventer vi en sterkere jobbvekst i mai på rundt 700.000 nye jobber, men det er ikke like sprek oppgang som forventet forrige måned, sier hun.

Det vil isåfall gi en ledighetsrate på 5,9 prosent, ned fra 6,1 prosent i april.

Les på E24+

Er inflasjonsspøkelset tilbake? Og bør du egentlig la deg skremme?

Haugland forklarer at det er en pussig mismatch mellom den høye ledigheten og at arbeidsgivere sier de ikke får tak i folk. Man kunne forventet at ledigheten ville gå ned i takt med etterspørselen etter arbeidskraft, påpeker hun.

– Arbeidsmarkedet i USA er veldig spennende nå og vil kulminere med jobbtallene fredag, sier Haugland.

Antall nye søkere om arbeidsledighetstrygd i USA falt ytterligere i forrige uke, viste tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det lover godt for arbeidsmarkedsrapporten, mener økonomene i Nordea Markets.

De venter at arbeidsmarkedstallene vil vise 600.000 nye jobber i mai.

«Et tall godt over konsensus vil bli tolket som at vi er raskere på vei mot Feds mål om full sysselsetting og fyre opp under forventningene om at Fed snart vil legge frem en plan for nedtrappingen av kjøpene av verdipapir («tapering»)», skriver Eric Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea Markets i sin ukes-rapport.

«Akkurat det siste liker nok ikke aksjemarkedet, men samtidig er sterk sysselsetting en bekreftelse på at det sykliske oppsvinget er i
rute», skriver de.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Eurosonen
 3. PMI
 4. Boligprisstatistikk
 5. USA
 6. Inflasjon
 7. Sysselsetting

Flere artikler

 1. «Månedens viktigste tall» skuffer stort

 2. «Månedens viktigste tall»: Det ble skapt 943.000 nye jobber i USA i juli

 3. Dette skjer denne uken: Norsk boligprisfasit og jobbtall fra USA

 4. Det ble skapt 428.000 nye jobber i USA i april

 5. Dette skjer denne uken: Jobbtall og boligpriser