Kilde hevder Kongsberg-fartøy, funnet i krigssone, ble brukt til klima-undersøkelser

Den amerikanske marinen ønsker ikke å bekrefte påstanden, eller si om de hadde operasjoner utenfor Jemens kyst.

  • Amund Bakke Foss
  • Alf Bjarne Johnsen
Publisert: Publisert:

En anonym tjenestemann i den amerikanske marinen hevder at Kongsberg-fartøyet som ble funnet av Houti-opprøerne i Jemen, ble brukt «som et ledd i meteorologiske undersøkelser» av amerikanerne.

Det skriver nettstedet USNI News, som er nettstedet til en privat tenketank tilknyttet den amerikanske marinen

Som VG har skrevet tidligere er Kongsberg-fartøyet produsert av deres heleide amerikanske datterselskap Hydroid, og fartøyet kan brukes til sivile og militære formål.

Den amerikanske marinen bekrefter ikke opplysningene til USNI News og de vil heller ikke fortelle om noen eventuelle undervannsoperasjoner i området.

Hvorfor den amerikanske marinen eventuelt skal gjøre meteorologiske undersøkelser utenfor Jemens vestkyst, som er midt i krigssonen, og i farvannet der den Saudi-ledede koalisjonen har innført sjøblokade, sier artikkelen ingen ting om.

MILITÆRT OG SIVILT: Slik presenteres REMUS 600 på Kongsberg-gruppens nettsider.

Den norske eksportkontroll-loven omfatter ikke materiell produsert i andre land, med mindre deler produsert i Norge utgjør en vesentlig del av materiellet. Kongsberg-gruppen er dermed ikke nødvendigvis i brudd med norske regler, selv om det deleide statlige selskapet eier fabrikken i USA.

I samme artikkel skriver USNI News at den amerikanske marinen vanligvis bruker Remus 600 til mine-søk, etterretning, overvåkning og rekognosering og søken etter militære mål.

Houti-opprørerne hevder det var deres eget sjøforsvar som fant fartøyet. Videoen viser dykkere som tar kontroll over det ubemannede fartøyet, mens de jubler triumferende og roper slagord mot blant annet USA.

Saba Net, som før krigen var Jemens nasjonale nyhetsbyrå, omtaler fartøyet som en «spion-båt brukt av de fiendtlige styrkene».

Kongsberg-gruppen har de siste dagene ikke ønsket å kommentere saken.

UDs kommunikasjonssjef, Frode Andersen, påpeker at de ikke har informasjon om at forsvarsmateriell fra Norge er brukt i Jemen.

Tirsdag sprakk nyheten om at Norge stanser våpeneksporten til Emiratene på grunn av Jemen-krigen. Avgjørelsen har fått oppmerksomhet verden over.

Les også

Kongsberg Gruppen må forklare seg til UD i Jemen-sak

Les også

Slik påvirkes norsk forsvarsindustri av Jemen-forbudet

Les også

Video skal vise militærmateriell fra norsk selskap i Jemen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Video skal vise militærmateriell fra norsk selskap i Jemen

  2. Kongsberg Gruppen må forklare seg til UD i Jemen-sak

  3. Slik påvirkes norsk forsvarsindustri av Jemen-forbudet

  4. Milliardkontrakt sikrer norsk missilgjennombrudd i USA

  5. – Vi forventer og ha tatt missilvalget innen sommeren