«Trumpflasjon» rammer investorer

Statsrentene stiger og investorer taper milliarder i verdi på grunn av «Trumpflasjon», troen på at president Trump vil bruke mer penger og øke inflasjonen.

MED RENTE: Donald Trump har gitt løfter om skattekutt og offentlige investeringer. Det øker forventningene til at inflasjonen skal stige, noe som gjør at rentene stiger på statspapirer og investorene ser verdiene forvitre.

Foto: Jonathan Ernst Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Trump står for store skattekutt, store investeringer i infrastruktur og mer penger til forsvar. Alt dette innebærer økt offentlig pengebruk, økte offentlige underskudd, sier Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen til E24.

– Det er ekspansivt for økonomien, og kan øke presset på veksten og inflasjonen.

Investorenes tro på økt inflasjon har fått merkelappen «Trumpflasjon», fordi den delvis er basert på forventninger om at USA kommer til å måtte låne mer penger for å finansiere president Donald J. Trumps planer om å gjøre USA «great again».

– Skal du øke utgiftene så må USA låne mer penger og utstede nye statspapirer. Da øker tilbudet, og prisen på obligasjonene skal ned og rentene opp, sier Bernhardsen.

Skulle Trump i tillegg innfri tidligere trusler om handelshindringer mot Kina og Mexico, vil det også øke prisene på varer produsert i USA og øke inflasjonen, ifølge Bernhardsen.

Les også

Trump vil stemple Kina som «valutamanipulator»: Slik kan Kina slå kraftig tilbake

Taper penger

Trumpflasjonsutsiktene har fått rentene på statspapirer til å stige markant i de to dagene etter valget, og mange investorer har tapt mye penger. Når rentene stiger, faller statspapirenes verdi.

– Her er det folk som taper penger og må ut av posisjonene sine. Du får en betydelig sell-off i markedene, sier Bernhardsen.

Ifølge Bloomberg falt investorenes verdier med 337 milliarder dollar (2826 milliarder kroner) på onsdag alene, målt ut fra en global indeks over statspapirer.

Stor endring

Dette er rentene på statspapirer med ti år års løpetid fredag morgen:

 • USA: 2,15 prosent, mot 1,85 prosent ved stengning tirsdag kveld
 • Tyskland: 0,32 prosent, mot 0,18 prosent tirsdag kveld
 • Storbritannia: 1,35 prosent, mot 1,23 prosent tirsdag kveld
 • Norge: 1,60 prosent, mot 1,47 prosent tirsdag kveld.

Dermed fortsetter trenden med stigende renter som begynte tidligere i høst. I oktober var månedsveksten i rentene på statspapirer den største på tre år, blant annet på grunn av forventninger om høyere vekst og inflasjon i Europa og USA.

Les også

Høyeste rentevekst på tre år: - Mange har tapt mye penger

Dyre løfter

I sin «kontrakt med den amerikanske velgeren», som Trump lanserte under valgkampen, sa han at han vil gi skattelette for å utløse investeringer på 1000 milliarder dollar (8366 milliarder kroner) over ti år i USAs infrastruktur.

Trumps mange forslag kan bidra til å øke USAs gjeld med hele 5000 milliarder dollar, eller en fjerdedel av dagens nivå på nær 20.000 milliarder dollar, ifølge Macquaries renteanalytiker Thierry Albert Wizman.

– Ikke rart at obligasjonsmarkedet var i opprør i går, skrev Wizman i en kommentar torsdag, ifølge Marketwatch.

Økt stimulanse fra regjeringen og utsikter til høyere inflasjon vil gjøre det lettere for USAs sentralbank (U.S. Federal Reserve, ofte kalt Fed) å fortsette å heve renten, tror Bernhardsen.

KAN HEVE: Utsikter til økt offentlig pengebruk og høyere inflasjon kan gi rom for nye rentehevinger fra USAs sentralbank, the U.S. Federal Reserve.

Foto: Kevin Lamarque Reuters

– Sånn som det ser ut nå så blir det lettere for Fed å øke rentene. Fortsatt tenker markedet at Fed vil øke rentene forsiktig, men forventningene lenger ute stiger på bakgrunn av Trumpflasjon-teorien, sier Bernhardsen.

Europa senere

Tross at rentene på internasjonale verdipapirer har økt noe den siste tiden, er de fortsatt svært lave målt mot historiske nivåer. Men hvis stigningen fortsetter, vil det etter hvert påvirke rentesettingen i Europa og her hjemme, sier Bernhardsen.

– Hvis rentene ute øker, blir det lettere for Norge å ha høyere renter uten å styrke kronen. Men det vil neppe komme renteøkninger over natta, sier han.

Fredag kan amerikanske renteinvestorer ta en pust i bakken etter noen dramatiske dager: obligasjonsmarkedet holder nemlig stengt på grunn av Veterans Day.

Les også

- Mange har tapt mye penger

Les også

Trump vil stemple Kina som «valutamanipulator»: Slik kan Kina slå kraftig tilbake

Les også

Frykter handelskrig mellom USA og Kina

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. USA
 3. USA-valg 2016
 4. Mexico
 5. Kina
 6. Rente
 7. Norges Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Storbank tror Trump-rally på Wall Street vil vare lenge

 2. Obamas finansminister om USAs gjeld: – En tikkende bombe

 3. USA trapper opp låneopptaket: Trumps gjeldsberg skaper hodepine

 4. Annonsørinnhold

 5. Wall Street vedder 18.000 milliarder på at Yellen setter opp renten

 6. Rentehopp for amerikansk nøkkelrente