Vondt ble verre for den svenske kronen

Den svenske kronen har startet året dårlig, og svekket seg ytterligere da ferske inflasjonstall ble lagt frem tirsdag. – Usikkerheten er stor, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea. 

SJEFANALYTIKER: – Usikkerheten foran morgendagens tall er stor, sier Erik Bruce i Nordea om de svenske inflasjonstallene.

Foto: Frode Hansen / VG
Publisert:,

Den svenske kronen har svekket seg betydelig så langt i år, og mot euro har starten av året vært blant den nordiske valutaens verste noensinne.

Tirsdag morgen koster en euro 10,4612 svenske kroner, mot 10,1312 svenske kroner mot slutten av fjoråret.

Verre ble det klokken 09.30 tirsdag, da fasiten for Sveriges prisutvikling i januar viste en kjerneinflasjon (KPIF) på 2,0 prosent. Nyheten sendte prisen på en euro opp til 10,57 svenske kroner, noe som betyr at den svenske kronen svekket seg over én prosent.

– Usikkerheten foran dagens tall er stor og dermed også bevegelsen i den svenske kronen, sa sjeføkonom Erik Bruce i Nordea til E24 før inflasjonstallene ble lagt frem.

«Vanskelig måned å anslå»

Bloomberg News skrev mandag at valutamarkedet muligens undervurderer risikoen for en overraskelse på nedsiden, og viser til at januar er måneden med de mest usikre inflasjonstallene.

Inflasjonstallene er samtidig en av de største driverne bak bevegelser i den svenske kronen.

– Det virker som den svenske kronen reagerer mye på overraskelser på inflasjonen. Det er ikke så rart ettersom Riksbanken er veldig fokusert på løpende inflasjon, påpeker Bruce.

Les også

Hermanrud bekymret for svake selskapsresultater: – Det går veldig mye dårligere nå

Han trekker frem at det er stor spredning i anslagene på den svenske kjerneinflasjonen i januar, fra 2,1 prosent til 2,4 prosent.

Nordea Markets ventet en kjerneinflasjon i januar på 2,4 prosent, på linje med Riksbankens prognose. I desember var kjerneinflasjonen på 2,2 prosent.

– Januar er en vanskelig måned å anslå. Det er særlig størrelsen på priskuttene på klær og skotøy som varierer mye, sier Bruce.

«Svake nøkkeltall»

Den svenske sentralbanken økte i desember i fjor styringsrenten til minus 0,25 prosent, fra tidligere minus 0,5 prosent, som var første renteheving i landet siden 2011.

Planen er en ytterligere heving i årets andre halvår.

– Først og fremst skyldes svekkelsen av den svenske kronen svenske nøkkeltall som har vært svake, slik at markedet har mistet troen på at Riksbanken kommer til å levere renteøkningen den har gått ut med, sier Bruce.

Han mener samtidig det er priset inn i valutamarkedet at veksten i svensk økonomi avtar og at Riksbanken kommer til å gå mer forsiktig frem.

– Så den svenske kronen skal nok ikke noe vesentlig ned herfra. Men det er særlig risiko for den på kort sikt om det blir ytterligere usikkerhet i verden omkring handelsregimer, sier sjefanalytikeren.

Nordea Markets venter at den svenske inflasjonen vil holde seg høy gjennom vinteren, men dermed falle markant senere i år, til et nivå langt under Riksbankens prognose.

Les også

Olav Thon fikk medhold i rettssaken mot Stortorvet Gjestgiveri på Hamar

Her kan du lese mer om