Kryptoboomen

Krypto-comeback etter markedsuro og reguleringsskrekk

Etter en solid nedtur tidligere i uken er nå flere fremtredende kryptovalutaer i ferd med å hente inn det tapte. Bitcoin handles igjen over 30.000 dollar.

STIGER: Det er bred oppgang i kryptomarkedet onsdag.

FLORENCE LO / Reuters
  • Joachim Birger Nilsen
Publisert: Publisert:

Den mest fremtredende kryptovalutaen bitcoin falt tirsdag under 30.000 dollar for første gang siden 22. juni, men onsdag henter kryptovalutaen inn det tapte med renter.

I skrivende stund prises én bitcoin til 31.724 dollar, opp 7,42 prosent for dagen. Det gir en samlet markedsverdi på over 597 milliarder dollar. Ethereum styrkes også, med en oppgang på 10,09 prosent til 1.929 dollar. På ukebasis er begge valutaene ned over tre prosent, viser tall fra coinmarketcap.

Siden bitcoins toppnivå på nesten 65.000 dollar i midten av april har prisen falt med rundt 51 prosent.

Følger turbulens i aksjemarkedet

Mandagens kursfall fulgte sur stemning i aksjemarkedet da et bredt børsfall på Wall Street rundet av ukens første handelsdag. Særlig gikk det utover industritunge Dow Jones, som hadde sin verste dag siden oktober i fjor.

– Det har vært et bredt nedsalg i globale markeder, og mer risikable plasseringer faller over hele linjen, uttalte Annabelle Huang, partner i kryptoselskapet Amber Group, ifølge CNBC.

Det er imidlertid ikke klart hva som ligger bak onsdagens oppgang, skriver CNBC onsdag.

Men siden har stemningen tatt seg opp i flere markeder. Hovedindeksen på Oslo Børs har hentet inn mandagens nedtur, mens de toneangivende indeksene på Wall Street handles i positivt terreng onsdag.

Les også

Kryptobørs verdsatt til 162 milliarder

Nedtur etter reguleringsvarsel

Tirsdag uttalte finansminister Janet Yellen at myndighetene vil se nærmere på regulering av såkalte «stablecoins», ifølge Financial Times. De regulatoriske grepene kan komme i løpet av noen måneder, fremgår det.

En stablecoin er en kryptovaluta som er knyttet til et annet stabilt aktivum, som gull eller amerikanske dollar. Det er en valuta som er global, men er ikke knyttet til en sentralbank. Disse har lavere volatilitet enn kryptovaluta som bitcoin, og ble skapt for å håndtere svingninger i markedet.

Yellen er en del av en arbeidsgruppe med finansmarkedene som hovedområdet, og påpekte et behov for å «handle raskt» for å sørge for et tilfredsstillende regulatorisk rammeverk, ifølge møtenotatet. Arbeidsgruppen er satt ned av president Joe Biden.

Finansminister Janet Yellen varslet tirsdag mulig regulering av stablecoins. Like etter falt bitcoin under 30.000 dollar for første gang på én måned.

Andrew Harnik / AP

Slo ned på handelsplattform

Det brede nedsalget i kryptomarkedet tidligere denne uken fulgte nyheten om at riksadvokaten i New Jersey sendte et varslingsbrev hvor det fremmes krav om at kryptoplattformen Blockfi umiddelbart slutter å tilby rentebærende produkter til sine kunder, ifølge Forbes.

Årsaken er at handelsplattformen skal ha finansiert og muliggjort handel med girede produkter gjennom handelsoperasjoner med uregistrerte verdipapirer, fremgår det. Videre skal selskapet ha tilbudt renter på produktene i intervallet 0,25 – 8,5 prosent, avhengig av kryptovalutaen og størrelsen på innskuddet til plattformen.

Til sammenligning er det nasjonale gjennomsnittet for renter på sparekonto 0,06 prosent, mens den tiårige amerikanske statsobligasjonen gir en rente på 1,19 prosent, skriver Forbes. Riksadvokaten hevder at dette bryter med verdipapirloven, og krever med dette opphør av virksomheten.

Hvis kravet godtas blir dette den første handelsplattformen for kryptovaluta, skriver samme kilde. Tilsvarende plattformer har hatt voldsom vekst i en lengre periode, og siden oppstarten i 2017 skal Blockfi ha hentet over 500 millioner dollar i rettede emisjoner. Det har gitt selskapet en verdsettelse på over fem milliarder dollar.

Les på E24+

Kryptovalutaguiden: Hva kan teknologien brukes til?

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kryptoboomen
  2. Kryptovaluta

Flere artikler

  1. Svære investorer om kryptovaluta: «Rottegift»

  2. Kraftig fall i bitcoinutvinning etter Kina-forbud

  3. Bitcoin bikket under 30.000 dollar: Løfter seg igjen

  4. Betalt innhold

    Dette bør du vite for å unngå straffeskatt på kryptovaluta

  5. Bredt kryptofall etter nye grep fra Kina