Moderna-vaksine kan få godkjenning i EU og Norge mandag

Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) sier godkjenningen av Modernas vaksine kan fremskyndes til mandag, melder AFP. EUs godkjenning gjelder også for Norge.

EU-godkjenningen av Modernas covid-19-vaksine kan komme allerede mandag.
Publisert: Publisert:

– Det er et møte i EMAs komité for medisin for mennesker i dag, mandag 4. januar for å diskutere Modernas vaksine, sier EMA mandag.

Dersom komiteen kommer fram til en beslutning, vil EMA komme med en uttalelse så raskt som mulig. Dersom de ikke kommer i mål mandag, fortsetter behandlingen onsdag.

Det var allerede planlagt at den medisinske komiteen skulle møtes onsdag, et møte som var fremskyndet fra 12. januar. Det er ventet at EU gir tommelen opp til den nye vaksinen. Den må også godkjennes formelt av EU-kommisjonen før den kan tas i bruk.

Fredag sa Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström at vurderingen av vaksinen hadde gått raskere enn ventet. Han antydet da en godkjenning mandag morgen med kommisjonens tilslutning noen timer senere. Den siste oppdateringen fra EMA peker met en avgjørelse sent på dagen.

Godkjent i USA

Fra før er det kun vaksinen fra Pfizer og Biontech som er godkjent i EU og Norge. Modernas vaksine er allerede godkjent i hjemlandet USA.

Vaksinen har vist seg å være 94,1 prosent effektiv i kliniske tester med over 30.000 deltakere.

En tredje vaksine, fra Universitetet i Oxford og AstraZeneca, ble godkjent i Storbritannia sist onsdag. Det er lite trolig at den blir godkjent i EU i løpet av den nærmeste måneden, sa EMA før helgen.

Oppjusterer anslag

Samme dag melder Moderna at de øker estimatet på hvor mange vaksinedoser de tar utgangspunkt i å kunne produsere i løpet av 2021.

Selskapet anslår nå at de kan produsere minst 600 doser i løpet av året – opp fra det forrige anslaget på 500 millioner.

Samtidig vil de fortsette å investere og ansette nye medarbeidere, for potensielt å kunne produsere én milliard doser i år, ifølge meldingen.

Moderna forventer nå å kunne levere omtrent 100 millioner vaksinedoser i USA før årets første kvartal er over, og 200 millioner ved utgangen av andre kvartal.

Publisert:

Her kan du lese mer om