Ny leder: – Sterkt WTO blir sentralt

Mandag valgte Verdens handelsorganisasjon sin første kvinnelige leder, og første leder fra Afrika. Ngozi Okonjo-Iweala kommer imidlertid ikke til dekket bord.

Ngozi Okonjo-Iweala fra Nigeria er utnevnt til ny toppsjef for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

AP / NTB
  • NTB-TT-AFP
Publisert: Publisert:

– En sterk Verdens handelsorganisasjon (WTO) blir sentralt om vi skal komme oss raskt og fullstendig på beina fra ødeleggelsene koronapandemien har brakt med seg. Vi kan sammen gjøre WTO sterkere, mer fleksibelt og bedre tilpasset dagens virkelighet, sier Okonjo-Iweala i en uttalelse.

I en verden der proteksjonisme, nasjonalisme og handelskrig har dempet drømmene om global frihandel, kan nigerianske Ngozi Okonjo-Iweala (66) være en bidragsyter til en ny start. Hun inntar posten 1. mars og blir sittende til august 2025.

Harvard

– Det er et minefelt hun kommer til, sier den svenske samfunnsøkonomen og Afrika-viteren Peter Stein.

Samtidig roser han Ngozi Okonjo-Iweala for at hun utstråler profesjonell kompetanse, intellektuell skarphet og viljestyrke.

Hun kommer fra en framstående familie blant igbofolket øst i Nigeria. Faren var en lokal konge som kjempet på Biafras side under den nigerianske borgerkrigen. Ngozi gikk på de prestisjetunge amerikanske universitetene Harvard og MIT, avla doktorgrad på sistnevnte, og har både nigeriansk og amerikansk statsborgerskap.

Toppjobber

Det er imidlertid ikke utdannelsen, men den internasjonale erfaringen som gjør at Okonjo-Iweala kan bidra til en ny start for WTO. Hun hadde toppstillinger i Verdensbanken i 25 år, sist som organisasjonens administrerende direktør og nestkommanderende.

– Hun har mye erfaring med å jobbe i internasjonale organisasjoner der det er mange medlemmer med motstridende interesser. Hun kan navigere i den formen for maktkorridorer, sier Stein.

I to perioder fra 2003 til 2006 og 2011 til 2015 har Okonjo-Iweala dessuten vært finansminister i hjemlandet Nigeria. Her forsøkte hun å stå for reformer i det korrupsjonsherjede landet med enorme økonomiske skiller.

– Hun lyktes med å forhandle bort landets utenlandsgjeld, skape åpenhet rundt statens oljeinntekter, og reformerte pensjonssystemet og andre statlige bidrag, sier Stein.

Han legger til at mange av disse reformene ikke har overlevd siden hun forlot posten, ettersom de var svært avhengige av henne. Okonjo-Iweala sto også bak tilbaketrekkingen av drivstoffsubsidier, noe som førte til omfattende protester.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. WTO
  2. Verdensbanken
  3. Handelskrig

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: PMI-rush og januarfasit for detaljhandel

  2. Tror skiferprodusentene kan ødelegge oljefesten – igjen

  3. Kostbar fattigdomsbekjempelse gir resultat i Kina

  4. Her skal Equinor satse utenlands: – Vi har nok gode prosjekter til å forsvare noe vekst

  5. Blandet i Asia før rentebeslutninger: Kraftig opptur for japansk tek-gigant