Glohet inflasjon i vente når USA legger frem tallet «alle» frykter

Økonomene venter høyeste inflasjon på 28 år. Fasiten blir lagt frem torsdag klokken 14.30.

PRISVEKST: Det er den store inflasjonsdagen, og snart kommer tallene fra USA. Her et illustrasjonsbilde av dollarsedler.
  • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

Inflasjonsfrykt har tidvis preget markedene på vei ut av pandemien, og de seneste tallene viste største prisvekst i USA på nesten 13 år.

Økonomer tror inflasjonen blir viktig for investorer også fremover. Klokken 14.30 legger USA frem tallene for mai.

– Dette er nøkkeltall som kan prege markedsutviklingen, både i dag når de kommer og dagene etterpå når man får fordøyd litt mer om hva de innebærer, sier makroøkonom Oddmund Berg i DNB Markets til E24.

DNB Markets venter at et viktig mål på inflasjonen vil lande på 3,6 prosent i mai, mens konsensus blant økonomene ifølge Bloomberg er 3,5 prosent.

Dette er anslag for kjerneinflasjonen, altså inflasjonen sett bort ifra mat- og energipriser, som er viktig for sentralbanken når den setter styringsrenten.

Hvis økonomenes prognoser slår an, vil kjerneinflasjonen i USA være den høyeste på 28 år, skriver CNBC.

Les på E24+

Derfor bør du følge med klokken 14.30

Makroøkonom Oddmund Berg i DNB Markets.

Kan bli mer nervøsitet

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier hun tror at markedet har begynt å ta til seg at sentralbankene vil se gjennom den høye inflasjonen, fordi de mener det er et problem på kort sikt.

– Men hvis dagens inflasjonstall fra USA avviker mye på oppsiden, kan det bidra til mer nervøsitet rundt dette.

I referatet fra forrige møte i den amerikanske sentralbanken gikk det frem at noen medlemmer i den pengepolitiske komiteen er bekymret for at den høye inflasjonen kan vare ved lenger og trekke inflasjonsforventningene mer opp.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

– Det er en viss bekymring, men sentralbankene sier altså enn så lenge at dette er et forbigående problem i forbindelse med pandemien, og at prispresset vil dempes når økonomien kommer i gang for fullt igjen, sier Due-Andresen og opplyser at også Handelsbanken tror den høye inflasjonen er forbigående.

Halvleder-mangel

Berg i DNB Markets sier at såkalte baseeffekter, altså at lave priser grunnet pandemisjokket på denne tiden i fjor, preger inflasjonstallene som legges frem i dag.

– Det er store endringer i den økonomiske aktiviteten og forbruket i USA om dagen, som først og fremst handler om effekter av gjenåpningen.

Tjenestesektoren begynner å rulle i gang igjen, og husholdningssektoren begynner å forbruke mer som normalt, ifølge Berg.

– Vi har i tillegg en rekke tilbudssidefaktorer som er med på å prege bildet, med høye råvarepriser og problemer i verdikjeden.

Problemene i verdikjeden handler i hovedsak om en stor mangel på halvledere, samtidig som det er dårlig koordinering i havner med tanke på å få sendt varer. Det kan også være med på å trekke opp inflasjonen, ifølge Berg.

Les også

Lavere prisvekst enn ventet i Norge

Kronen svekket

Både de norske og de svenske inflasjonstallene som ble lagt frem på morgenkvisten, viste imidlertid svakere tall enn økonomene ventet på forhånd.

Den svenske sjeføkonomen Robert Bergqvist i SEB skrev på Twitter at det er 1–0 til inflasjonsduene, altså de som tror på lav inflasjon, etter den norske inflasjonsoverraskelsen på nedsiden.

Kronen svekket seg noe torsdag formiddag.

Berg i DNB Markets sier at det kan være litt ulike innfallsvinkler til slike kroneeffekter.

– Men en «take» som er aktuell i forbindelse med Norges Bank og renteheving er at lavere inflasjon kan være et argument for senere renteheving og dermed gi lavere etterspørsel etter kronen, sier Berg.

Les på E24+

Dette skremmer markedet nå: Inflasjonshopp og «taper tantrum»

Les på E24+

Slik bør du investere i perioder med høy inflasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Inflasjon
  2. USA

Flere artikler

  1. Høyere prisvekst enn ventet i USA

  2. Lavere prisvekst enn ventet

  3. Prisene opp 2 prosent fra april i fjor

  4. USAs sentralbank holder rentemøte: – Et av de mest interessante på lenge

  5. Ingen renteendring fra Den europeiske sentralbanken