Presidentvalget i USA

Arkitekt mener han ble lurt av Donald Trump: – En svindler

NEW YORK (E24) Donald Trumps tidligere arkitekt, Andrew Tesoro, hevder presidenten skylder ham over 100.000 dollar. – Han er en skam for landet vårt, og jeg håper ikke amerikanerne lar seg lure slik jeg ble lurt.

Andrew Tesoro jobbet tett med president Donald Trump i fire år, fra 2002 til 2006. Han føler seg lurt av presidenten.

Camilla Svennæs Bergland / E24
  • Camilla Svennæs Bergland
Publisert:

I 14. etasje i bygningen på Eighth Avenue sitter mannen som i 2002 ble ansatt for å tegne og ferdigstille Trumps golfvilla i Westchester, New York.

– Han skylder meg fortsatt over 100.000 dollar, sier Tesoro til E24.

Han viser frem en utbetaling som skal være signert av Trump på 25.000 dollar.

Ifølge arkitekten startet det han beskriver som et mareritt da han kom i kontakt med ansatte i Trump-konsernet i 2001. Han forteller at arkitektkontoret han eier ble ansatt til å tegne videre på det allerede påbegynte prosjektet.

TEGNINGER: Tesoro viser frem tegningene han lagde før byggeprosessen startet.

Camilla Svennæs Bergland / E24

– Jeg tok over en kontrakt. Den var ikke spesielt god, men vi var enige om prisen, og jeg satte i gang med å jobbe. Men så ballet det på seg underveis i prosessen og prosjektet ente med å ta fire år, sier han og viser frem tegningene av golfhuset.

Amerikanske medier skrev i 2016 flere artikler om Tesoro etter han ble en aktiv del av kampanjen til Hillary Clinton.

Han fortalte åpent om sin relasjon til Donald Trump, og hvordan han advarte det amerikanske folk mot å stemme på ham. Fire år senere håper han amerikanerne har lært.

– Han styrer landet som om det skulle vært en bedrift. En bedrift som er på vei mot konkurs, sier han, og setter seg ned på kontorstolen sin med tegningene fra prosjektet liggende på bordet foran ham.

E24 har blitt vist bilder fra utbyggingsprosessen, tegningene som ble laget, faks som ble sendt mellom Tesoro og Trump, et anbefalingsbrev fra Trump, og en kopi av en faktura på 25.000 dollar, signert Donald Trump.

Ifølge Tesoro mangler det over 100.000 dollar på den utbetalingen, over 900.000 kroner med dagens kurs.

– Jeg ble bondefanget, rett og slett. Når jeg sendte regninger underveis i byggeprosjektet, betalte de deler av summen. På den måten sørget de for at jeg ikke sluttet å jobbe. Men de betalte aldri den summen som vi kontraktsfestet underveis. Jeg jobbet i god tro med at det kom til å ordne seg.

FOR LITE: Dette er slutt-utbetalingen som Tesoro takket ja til, men som han mener var på et mye lavere beløp enn det som var avtalt.

Camilla Svennæs Bergland / E24

– Hvis du hadde dette kontraktfestet, hvorfor tok du det ikke videre til retten?

– Jeg skaffet meg advokat, men ble fortalt av Trumps advokat at de kom til å la denne prosessen ta så lang tid at det ville koste meg dyrt. Selv om jeg trolig hadde vunnet, ble jeg nødt til å ta en avgjørelse på om det var verdt det. Jeg valgte til slutt å innse at jeg ikke kom noen vei, og tok imot et mye mindre beløp enn det som var avtalen.

Tesoro forteller at han var på randen av konkurs og måtte bruke store deler av sine egne sparepenger, samt penger som var satt av til sønnens utdannelse for å betale sine ansatte.

– Noen vil kanskje hevde at du har deg selv å takke?

– Jeg fortsatte arbeidet i god tro om at pengene ville komme inn når arbeidet var ferdig. Jeg var heller ikke tjent med å gå i krigen mot Trump, da jeg ble lovet at jeg skulle få flere oppdrag senere. Jeg så på det som en langtidsinvestering, selv om jeg var forbannet over å ha blitt svindlet.

En faks som E24 har fått tilgang til, skal vise en korrespondanse mellom arkitekten og Trump datert september 2006. På spørsmål fra Tesoro om ikke arkitektselskapet kunne bidra på et nytt prosjekt, skriver blant annet Trump følgende:

«Planen var ferdig før jeg ble involvert. Jeg vil anbefale ditt gode arbeid»

FIRE ÅR: Det som egentlig bare skulle være et kjapt og enkelt prosjekt for Trump ente med et oppdrag som skulle ta fire år og fullføre.

Camilla Svennæs Bergland / E24

Arkitekten fikk også et brev signert Trump, som E24 har fått tilgang til, hvor Trump roser Tesoro opp i skyene. Han skriver blant annet:

«Andrew Tesoro var ansatt til å designe mitt klubbhus»

« Andrew Tesoro er en dedikert, entusiastisk, talentfull og solid arkitekt. Han gjorde en god jobb for meg, og jeg anbefaler ham til alle som trenger hjelp av en av de beste arkitektene».

LOVE: Ifølge Tesoro har Trump kommentert og krysset ut deler han ikke likte med de første tegningene, og deler han likte – hvor han blant annet har skrevet «love».

Camilla Svennæs Bergland

Han mener Trump er flink til å få andre til å føle seg viktig, og at han trodde han kom til å få flere prosjekter.

På spørsmål om hvorfor han velger å fortelle sin historie, forteller at han at hans historie sier noe om hvordan Trump er som person.

– Trump er en svindler, og er ikke skikket til å lede Amerika. I tillegg er jeg flau av å være amerikaner fordi vi har valgt en slik president til å lede oss. Derfor velger jeg å snakke med utenlandsk presse.

Ifølge Tesoro har han ikke hørt noe fra Presidenten eller Det hvite hus etter at han gikk ut 2016 og fortalte sin historie. Den eneste gangen han hørte noe var da de visstnok ringte for et par år siden for å spørre om detaljene til et gulvteppe i huset han tegnet for Trump.

– Jeg sa jeg hadde jobbet nok gratis for dem og at jeg ønsket at de betalte meg 700 dollar for en times arbeid, før jeg satte i gang jobben. Siden har jeg ikke hørt noe fra dem.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med Det hvite hus for en kommentar, uten hell.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Presidentvalget i USA
  2. Trump
  3. USA
  4. Donald Trump

Flere artikler

  1. Biden til Trump: - Kan du holde kjeft, mann!

  2. Trump-velgere i vippestat frykter Biden-seier: – Han vil ødelegge landet vårt

  3. Professor før nattens debatt: – Spørsmålet er om man mener Trump har ødelagt økonomien

  4. Trump benåder Steve Bannon

  5. Donald Trump har godkjent coronakrisepakke