Wall Street endte markant opp

Mens investorene venter på det viktige mellomvalget og ferske inflasjonstall, endte Wall Street med oppgang etter ukens første handelsdag.

Publisert:

Første uke i november endte totalt med nedgang for de tre viktigste indeksene på Wall Street. Dette til tross for oppgang fredag. Mandag var det tid for opptur igjen.

Slik så det ut ved stenging på de toneangivende indeksene mandag:

  • Dow Jones steg 1,31 prosent
  • Nasdaq steg 0,85 prosent
  • S&P 500 steg 0,97 prosent

Meta-aksjen steg etter meldinger om permitteringer

Teknologigiganten Meta, som blant annet eier Facebook, steg til slutt like over seks prosent.

Tidligere mandag meldte flere amerikanske medier at teknologigiganten planlegger å permittere tusenvis av ansatte denne uken.

Etter fremleggingen av Metas resultat for tredje kvartal i år, sa administrerende direktør Mark Zuckerberg at selskapets stab ikke vil øke innen utgangen av 2023, men snarere reduseres noe. Teknologigiganten hadde i utgangen av september 87.000 ansatte.

Den planlagte nedbemanningen fra Meta følger en trend blant de store teknologiselskapene i USA, som de siste ukene har varslet kutt i arbeidsstyrken og stans i ansettelser som følge av økonomisk motvind i bransjen.

Twitter, nylig kjøpt opp av Elon Musk, sparket brått rundt halvparten av sine 7.500 ansatte forrige uke.

Det er duket for en svært spennende uke for de amerikanske markedene.

Tirsdag er det mellomvalg i USA. I dag har Demokratene flertall i begge de to kamrene i den amerikanske Kongressen, altså både i Sentatet og Representantenes hus.

Etter alle solemerker ser det ikke slik ut etter morgendagens mellomvalg, skal man tro den anerkjente analysetjenesten FiveThirtyEight.

Deres oversikt viser nemlig at Republikanerne har 83 prosent sjanse til å vinne flertall i Representantenes hus. I Senatet er det imidlertid jevnere: Republikanerne har 51 prosent sjanse, Demokratene 49.

Skulle Republikanerne ta kontroll i enten Representantenes hus eller i begge kamrene i Kongressen, ligger det an til en fastlåsning av politikken i Washington de neste to årene.

Fastlåst Kongress kan gi større avkastning

Det er imidlertid en situasjon investorene kan komme til å like, ifølge et notat fra Lori Calvasina i investeringsbanken RBC, skriver CNBC.

Historisk har nemlig en slik fastlåsning gitt avkastning over gjennomsnittet for investorene, ifølge Calvasina.

– Markedet venter håpefullt på en slags fastlåst tilstand i Washington, som de leser som bra. Eller i det minste at det kan bety at det ikke blir nye utgifter, noe som vil være bra med tanke på rentene og finansforsyningen, sier Brad Conger i Hirtle Callaghan & Co, ifølge CNBC.

I påvente av inflasjonstallene

Men det er ikke bare mellomvalget som er verdt å merke seg denne uken. På torsdag kommer rykende ferske inflasjonstall for oktober.

Dette kommer etter at den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, satte opp styringsrenten med 0,75 prosentpoeng forrige uke, i kampen mot den galopperende prisveksten.

Samtidig signaliserte Fed-sjef Jerome Powell at renten skal videre oppover.

Les på E24+

Ukens Investtech: Kjøp disse tre aksjene

Selv om oktober ble en svært god måned på Wall Street, fikk teknologiindeksen Nasdaq en tung start på november med en nedgang på 5,7 prosent forrige uke.

Den brede S&P 500-indeksen falt drøye 3 prosent, mens den mer industripregede Dow Jones-indeksen er ned 1,4 prosent for uken.

Ved 21-tiden handles nordsjøolje for 98 dollar fatet. Dette er en oppgang på godt over 3 prosent siden midnatt.

Publisert:
Gå til e24.no