Wall Street falt kraftig etter Powell-uttalelser

USAs sentralbank hever igjen renten med 0,75 prosentpoeng. Wall Street steg først etter beslutningen og nye formuleringer, men snudde ned etter sentralbanksjef Jerome Powells pressekonferanse.

NERVØST: Teknologiindeksen Nasdaq ledet an det som ble en kraftig nedgang etter pressekonferansen til USAs sentralbanksjef Jerome Powell.
Publisert:

Det ble til slutt tungt for de amerikanske aksjemarkedene på den store rentedagen i USA.

Alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street snudde nedover utover kvelden, og aller tyngst ble det for teknologiindeksen Nasdaq.

Slik der det ut ved stengetid:

  • S&P 500 falt 2,50 prosent
  • Nasdaq falt 3,36 prosent
  • Dow Jones falt 1,55 prosent
Les på E24+

Investtech-analyse: Tre kjøp blant nordmenns favorittaksjer

Ned etter pressekonferanse

Kort tid etter at selve rentebeslutningen kom var stemningen derimot mer lystig, da uttalelsen fra sentralbanken inneholdt nye formuleringer om at de blant annet ville ta hensyn til effekten av innstrammingene så langt når tempoet for videre hevinger settes.

Under pressekonferanse til sentralbanksjef Jerome Powell slet først markedet med å finne retning, men i løpet av talen og spørsmålsrunden i etterkant snudde Wall Street klart nedover.

Powell pekte blant annet på at rentetoppen trolig ville bli høyere enn tidligere antatt, og understreket at man fortsatt har en vei å gå med rentehevingene for å komme på et innstrammende nok nivå til å få inflasjonen tilstrekkelig ned.

Nytt kraftig rentehopp fra USAs sentralbank på 0,75 prosentpoeng

– Marked som er helt på tærne

Nordea Markets sjeføkonom Kjetil Olsen mener Powells kommunikasjon var ment som et tydelig signal til markedet om at USAs sentralbank (Fed) fremdeles har en lang vei å gå.

– Du har med et marked å gjøre som er helt på tærne etter en hver minste lille ting som de kan tolke i den retning at dette snart er ferdig og at rentene skal ned. Nå sier Powell at vi skal gå litt saktere frem, kanskje, det skal vi diskutere videre i desember. Men vi skal lenger opp, sier Olsen til E24.

Anders Johnsen, sjefstrateg i Danske Bank påpeker at Powell under pressekonferansen ble presset på de nye formuleringene i den første uttalelsene fra sentralbanken, og at Powell snakket om at det er for tidlig å ta en pause.

– Han fortsetter å si det han har sagt tidligere, sier Johnsen.

Les også

Sjeføkonom overrasket over Fed-sjefens kommunikasjon

Porteføljeforvalter Jack McIntyre Brandywine Global sier til CNBC at tonen i kommentarene til Powell var ganske «haukete» .

– Det var ingen hint om duetehet som indikerer at Fed kan være klare til å ta en pause, sier McIntyre.

Due-begrepet brukes om de som gjennomfører eller signaliserer en mer forsiktig rentepolitikk. Motsetningen er haukete, som brukes om de som har en mer aggressiv tilnærming og heller mot kraftigere rentehopp.

Det var på forhånd bredt ventet i markedet at USA sentralbank nok en gang ville sette opp med 0,75 prosentpoeng. Det er fjerde gang på rad at sentralbanken hever renten så mye. Styringsrenten i USA er dermed oppe på intervallet 3,75- 4 prosent.

Wall Street har vært preget av nedgang også i opptakten til rentebeslutningen, med fall både mandag og tirsdag, og begynte også ned onsdag før rentefasiten lå på bordet.

Publisert:
Gå til e24.no