Tresifret inflasjon i Argentina: – Det er uutholdelig

BUENOS AIRES (E24): I Argentina øker prisene på mat, strøm og gass fra måned til måned. I takt med den stigende inflasjonen, øker også fattigdommen.

AVHENGIG AV HJELP: Rosana Moringo (27) har ventet to timer i kø for å få et gratis måltid. Hun tjener ikke nok som vaskedame til å brødfø seg selv og sønnen.
Publisert:

– Vi lever én dag av gangen, sier Rosana Moringo.

Alenemoren på 27 år er på et suppekjøkken i Moreno, en forstad til den argentinske hovedstaden Buenos Aires. Hit kommer hun og flere andre for et gratis måltid.

I Argentina er inflasjonen blant de høyeste i verden. Tirsdag i forrige uke passerte den årlige prisveksten 100 prosent.

Det betyr at pengene raskt blir mindre verdt. Fra en måned til en annen kan prisene på samme vare ha steget kraftig.

For Moringo har det blant annet betydd at husleien har økt fra 6.000 pesos til 13.000 pesos på kun seks måneder. Det tilsvarer en økning fra rundt 320 kroner og opp til 690 kroner.

– Det er uutholdelig. Og regjeringen gjør ikke nok for å takle inflasjonen, sier Moringo, som står i skyggen, klar med en matboks i hånden.

Rundt henne venter unge som gamle, med traller, handleposer eller vesker. De er avhengige av hjelp for å klare seg.

28 KILO RIS: Fem kvinner utgjør en frivillig organisasjon som hver uke lager mat til bydelens fattigste. Risvannet må helles vannet ut i et hull i bakken. – Vasken er ødelagt, forklarer Valeria Benites (til venstre).

43 prosent lever i fattigdom

Ifølge Observatorio de la Deuda Social of the Universidad Católica lever nå 43 prosent av argentinere under fattigdomsgrensen, skriver Buenos Aires Times. Det er 7 prosent høyere sammenlignet med 6 måneder tidligere.

– Det er veldig komplisert. Galskap. Vi må ha tro på at vi kommer oss ut av denne situasjonen, men bare gud kan hjelpe oss, sier Delia Palacion til E24.

70-åringen har levd med inflasjonsspøkelset hele livet, men de siste årene har vært ekstra krevende.

– GALSKAP: Delia Palacion (70) har kun råd til ett måltid om dagen. Hun drikker ellers kaffe med melk eller te om hun har.

Hun har ikke lenger råd til mer enn ett måltid om dagen. Og hun er avhengig av de frivillige organisasjonene som deler ut gratis mat for å klare seg.

Køen utenfor suppekjøkkenet blir lengre og lengre. En eldre kvinne med caps og sykkel stiller seg bakerst. Ofelia Casal har en grei jobb som medisinsk assistent, forteller hun, men det er ikke nok til å brødfø seg selv og familien.

– Det er umulig å leve med minstelønn i dette landet, sier Casal.

MINSTELØNN IKKE NOK: Ofelia Casal har en grei jobb, men er fortsatt avhengig av gratis mat for å klare seg. Her får hun varm mat, melkepulver og en pose ris av suppekjøkkenet.
Les også

Argentina og Brasil vurderer felles valuta

Kjøttkonsumet har gått ned

En halvtimes kjøretur unna, ligger markedshallen Mercado Central. Her bugner det over av grønnsaker, kjøtt og fisk. Enslige, par og familier har tatt turen for å storhandle for uken.

Lucas Santacruz er en av disse. Han forteller at markedet her har mye rimeligere priser enn i sentralt i Buenos Aires, hvor han bor. Santacruz står foran en kjøttdisk og peker på stykkene han vil ha. Skuldre av storfe unner han seg i dag, men han spiser mindre kjøtt enn før.

– For å takle inflasjon følger vi hele tiden med på prisene. Det er vanskelig, og man må passe på å ikke bruke for mye av noe, sier han.

Argentina er et av verdens mest kjøttetende land. Asado, en grillfest hvor biff står i sentrum, er en populær tradisjon. Men på grunn av den høye prisutviklingen går kjøttkonsumet ned – i 2023 er det spådd en nedgang på to prosent ifølge USAs landbruksdepartement, skriver Buenos Aires Times.

Silvana Catezeta, som er på markedet for å handle grønnsaker, nikker til dette. Hun spiser mindre og mindre kjøtt.

RASK PRISUTVIKLING: Foran disken på et grillsted har plakaten med «dagens rett» fått en papirlapp over seg. I dag koster burgeren med tilbehør 750 pesos. For en måned siden kostet den 600 pesos. Det tilsvarer en økning på 8 kroner.
Les også

Argentina setter opp renten til 75 prosent

Øker lønninger annenhver måned

Til tross for den ekstreme prisutviklingen, så viser tall at Argentinas økonomi vokste med 5,2 prosent i 2022. Sammen med 10 prosent vekst i 2021, er det første gang på over ti år at landet har hatt to år med sammenhengende økonomisk vekst.

– Økonomien i Argentina står ikke stille, den er veldig, veldig aktiv, sier Narda Lepes.

Hun er en av Argentinas mest kjente kokker og er ofte å se på TV-skjermen. På restauranten hennes Narda Comedor, i den velstående bydelen Belgrano i Buenos Aires, er lokalet stappfullt til lunsj.

VIN TIL LUNSJ: Til tross for at økonomien virker tynnslit, er restaurantene i Buenos Aires fulle av lokale som spiser og drikker vin, selv på en tirsdags ettermiddag.

Ulikheten er høyere i Argentina enn i de fleste avanserte økonomier. De fattigste 20 prosent av husholdningene tjener bare 4,7 prosent av inntektene, ifølge tall fra OECD.

Lepes sier at hun ser seg nødt til å øke lønningene rundt annenhver måned, og at hun for tiden sliter med å finne nok ansatte. Når det gjelder prisene på menyen, prøver Lepes å holde prisene nokså stabile. Hun sier hun jobber «kirurgisk» for å få alt til å gå rundt. Hvis en type fisk er veldig dyr en dag, blir den til forrett i stedet for hovedrett.

– Vi prøver å jobbe med det vi har, sier hun.

Narda Lepes (til venstre) og teamet jobber hardt for å følge med på prisutviklingen og beholde samarbeidet med produsenter. – Men folk er vant til økende inflasjon, så det er ikke så mye klaging, sier Lepes.
Les også

Hjem til et land i krise. – Folk stoler mer på Messi enn regjeringen.

Les også

Sveits skjermer seg fra inflasjon: – Troen på at verdensøkonomien koker over er overdrevet

Publisert: