Irland: – Brexit-avtale kan ikke reforhandles

Irlands regjeringssjef Leo Varadkar gjentok at brexit-avtalen ikke kan reforhandles da han tirsdag snakket med Storbritannias nye statsminister Boris Johnson.

Irlands statsminister Leo Varadkar gjentok i en samtale med Boris Johnson tirsdag at brexit-avtalen ikke kan reforhandles.

Foto: Geoffroy Van Der Hasselt Pool / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Telefonsamtalen var den første mellom de to statsministrene etter at Johnson overtok ledelsen av den britiske regjeringen i forrige uke.

Varadkar forklarte at EU-landene er enige om at brexit-avtalen ikke kan reforhandles, ifølge en uttalelse fra den irske regjeringen. Johnson har på sin side gjentatte ganger sagt at han akter å forhandle fram en bedre avtale – og at Storbritannia går ut av EU uten noen avtale dersom reforhandlingen ikke lykkes.

Les også

Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

Strid om grensekontroll

I samtalen med Varadkar lovet Johnson at Storbritannia aldri vil etablere grensekontroll mellom Irland og Nord-Irland. Risikoen for slik grensekontroll har vært et av de vanskeligste spørsmålene i brexit-forhandlingene mellom Storbritannia og EU.

Johnsons harde brexit-linje har utløst sterke reaksjoner både i Nord-Irland og Skottland, og det spekuleres på om EU-striden kan føre til at begge regionene forlater Storbritannia.

Skottlands regjeringssjef Nicola Sturgeon ønsker å holde en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet og mener valget av Johnson som ny britisk statsminister har gjort en slik avstemning viktigere enn noensinne.

Les også

Pundet mot største fall siden oktober 2016

– Må legge planer for gjenforening

Leo Varadkar har tidligere antydet at Nord-Irland kan forlate Storbritannia hvis landet går ut av EU uten en avtale. Han har også antydet at Nord-Irland i en slik situasjon kan slutte seg til Irland.

Dette vil i så fall være en historisk seier for de katolske irske nasjonalistene i Nord-Irland. Partiet Sinn Féin mener Irlands regjering nå må legge planer for irsk gjenforening.

Boris Johnson var tirsdag i Wales, etter at han dagen før besøkte Skottland. I Wales frykter bønder økonomisk katastrofe hvis Storbritannia forlater EU uten en avtale og EU innfører toll på britisk lammekjøtt.

Uroen rundt brexit har fått den britiske valutaen til å falle, og tirsdag lå pundet på sitt laveste nivå mot dollar siden 2017.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Storbritannia
 3. EU
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen

 2. Statsministrene i Storbritannia og Irland øyner håp om brexitavtale

 3. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

 4. Annonsørinnhold

 5. Brexitsamtalene fortsetter – ingen gjennombrudd i natt

 6. Betalt innhold

  Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer