Flybransjen venter første passasjerfall siden finanskrisen: – Krevende tider

Flyselskapenes internasjonale organisasjon IATA frykter at coronaviruset vil føre til en kraftig nedgang i etterspørselen etter flyreiser.

EVAKUERT: Personell i smittevernutstyr tar imot passasjerer på flyplassen i Kiev. Menneskene om bord ble evakuert fra Wuhan i Kina.
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Rettelse: IATA opplyste først at nedgangen i etterspørselen ville bli den første siden Sars-utbruddet for 17 år siden. Senere har de sendt ut en korrigering, hvor de skriver at dette kan bli det første passasjerfallet siden 2009

Flyselskapenes internasjonale organisasjon IATA nedjusterer forventningene til 2020 som følge av spredningen av coronaviruset.

Virusutbruddet har fått store konsekvenser for selskaper verden over. Flyselskapene har blitt rammet spesielt hardt, og en rekke flyselskaper har meldt om kansellerte flyvninger til Kina frem til slutten av mars.

Nå frykter IATA at coronaviruset vil føre til et tap på 258 milliarder for asiatiske flyselskap.

Første gang siden Sars

I en pressemelding skriver organisasjon torsdag at etterspørselen hos flyselskaper i Asia kan falle 13 prosent i løpet av året.

Organisasjonen venter at den globale etterspørselen etter flyreiser vil falle med 0,6 prosent i år. I desember ventet organisasjonen en årlig oppgang på 4,1 prosent.

Dette vil i så fall bli første gang etterspørselen går ned siden finanskrisen i 2009

– Dette er krevende tider for den globale flyindustrien. Det å stoppe spredningen av viruset er første prioritet, sier IATA-direktør Alexandre de Juniac.

Nedgang i omsetningen

Organisasjonen ventet i utgangspunktet en økning i etterspørselen på 4,8 prosent i 2020. Sammenlignet med 2019 tror de nå heller på en nedgang på 8,2 prosent.

Om det blir tilfelle kan det føre til at omsetningen går ned med 27,8 milliarder dollar for de asiatiske flyselskapene. Det tilsvarer 258 milliarder kroner.

IATA venter at omsetningen vil falle med 1,5 milliarder dollar for selskapene utenfor regionen.

– Disse estimatene er basert på et scenario der covid 19-viruset har en slik påvirkning på etterspørselen som man opplevde under Sars-utbruddet. Da hadde man en seks måneders periode med en sterk nedgang, etterfulgt av en rask oppgang, sier IATA-sjefen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. IATA
 3. Flyselskaper
 4. Kina
 5. Asia

Flere artikler

 1. Børsuroen: Småinvestorer dumper aksjer for 192 millioner

 2. Eksperter tror lungeviruset kommer til Norge: – Kan ramme reiselivsnæringen

 3. Flygiganter med resultatvarsel etter coronavirus

 4. Oslo Børs ned syv prosent fra toppen: – Har blitt en global frykt

 5. Legemiddel-aksjer skyter fart etter utbrudd av mystisk sykdom i Kina