USA gjør klar til tolløkning: Nå forbereder Kina mottiltak

Kina ser seg nødt til å «ta i bruk nødvendige mottiltak» dersom USAs straffetoll øker på fredag. Tolløkningen har vært utsatt mens USA og Kina fortsetter handelssamtaler.

FORHANDLER: Kinas visestatsminister Wang Yang og USAs finansminister Steve Mnuchin har forhandlet om en handelsavtale mellom de to stormaktene i lang tid. Nå tilspisser det seg igjen. Her fra et møte i 2017.

Foto: Jacquelyn Martin AP
  • David Bach
Publisert:

Donald Trump varslet i helgen at USA vurderte å øke tollen på kinesiske varer til 200 milliarder dollar fra fredag av.

Reuters meldte onsdag at USA hadde gjort klart papirarbeidet for å øke tollen på disse varene fra 10 prosent til 25 prosent.

Onsdag bekrefter Kina at de forbereder mottiltak, skriver Wall Street Journal.

– Opptrappingen av handelsfriksjonen er verken i interessen til innbyggerne av de to landene eller verdens befolkning. Den kinesiske siden beklager handlingen dypt. Dersom de amerikanske tollsatsene innføres, vil Kina være nødt til å ta i bruk nødvendige mottiltak, sier en talsperson for det kinesiske handelsdepartementet via det statlige nyhetsbyrået Xinhua, ifølge avisen.

Mnuchin bekrefter

Ifølge Reuters kom USAs trussel etter at Kina ønsket å trekke seg fra nesten alle punktene landene til nå hadde kommet til enighet om.

Tross tilspissingen mellom landene, så er kinesiske toppolitikere i Washington denne uken for å forsette forhandlingene torsdag og fredag.

USAs finansminister Steven Mnuchin bekreftet tolløkningen mandag kveld, og sa at årsaken er at Kina den siste uken har forsøkt å reforhandle punkter som har vært ferdigforhandlet, ifølge Dow Jones Newswires.

Planen var i utgangspunktet å heve tollsatsene til 25 prosent i desember 2018, noe som ble utsatt da forhandlingene mellom stormaktene kom i gang. Nå virker det imidlertid å være alvor.

– I de seneste forhandlingene har Kina valgt å trekke seg fra spesifikke forpliktelser som ble inngått i tidligere runder. I lys av den manglende fremgangen i diskusjonene med Kina, har presidenten beordret USAs handelsrepresentant til å heve tollsatsen til 25 prosent, skrev handelsutsending Robert Lighthizer i et formelt dokument onsdag.

Les også

Økonom om handelskrigen: Kan få kinesisk boligboble til å sprekke

Kommer til USA torsdag

Onsdag morgen skrev Donald Trump imidlertid på Twitter at Kina akkurat har informert Det hvite hus om at visestatsministeren kommer til USA «for å inngå en avtale» om handel.

– Vi har fått indikasjoner på at de ønsker å inngå en avtale. Våre folk sitter i pågående forhandlinger. Vi kommer til å sette oss ned med dem i morgen, og vi får se hva som skjer derfra, sier Trump-administrasjonens pressetalskvinne Sarah Sanders, ifølge WSJ.

I sin morgenrapport onsdag viste Nordea til risiko for global nedtur dersom partene ikke lander en avtale.

«Kina gjør også samtidig forberedelser for å innføre straffetoll på en rekke amerikanske produkter dersom Trump øker tollsatsene fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer fredag som han har truet med. Dersom disse tiltakene blir satt ut i live, vil aksjemarkedet falle videre og frykten for en global nedtur øke», skriver Nordea i morgenrapporten.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Kina

Flere artikler

  1. Økonom om handelskrigen: Kan få kinesisk boligboble til å sprekke

  2. Ingen umiddelbar panikk på Asia-børsene tross tollhopp

  3. Bloomberg: Kina innfører hevntoll – Wall Street og Oslo Børs faller

  4. Annonsørinnhold

  5. Handelskonflikten fortsetter å presse Asia-børsene nedover

  6. USAs tolløkning på kinesiske varer har trådt i kraft