USAs mektige sentralbank

Fed holder renten uendret på 0 til 0,25 prosent

Den amerikanske sentralbanken vil holde renten lav til de ser bedring i arbeidsledighet og inflasjon.

Kevin Lamarque / X00157
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed) holder renten uendret i intervallet 0 til 0,25 prosent. Det opplyser sentralbanken onsdag kveld.

Sentralbanken kuttet renten til det nåværende intervallet i mars. Det var på forhånd ventet at de ville holde renten stabil.

– Etter å ha reagert tidlig, rakst og med kraftige tiltak til krisen, var det ikke ventet at Fed ville kunngjøre ytterligere stimuli under dagens møte, skriver Knut A. Magnusen i DNB Markets i en kommentar.

Tydelig løfte om å holde renten lav

Fed forventer å holde renten på samme nivå til de er sikre på at økonomien og arbeidsledigheten er på riktig spor, skriver sentralbanken i en pressemelding.

– Den nåværende helsekrisen vil tynge økonomisk aktivitet, arbeidsmarkedet og inflasjonen på kort sikt, og utgjør en betydelig risiko for de økonomiske utsiktene på lengre sikt, skriver Fed.

Fed var tydeligere i sitt løfte om å holde renten nær null til det går bedre med økonomien enn det analytikere hadde ventet på forhånd, skriver CNBC. Fed har lenge hatt et mål om å ha en rente på 2 prosent.

Det er liten reaksjon på Wall Street etter beslutningen. De tre største indeksene stiger med over to prosent, også før beslutningen kom.

Dystre nøkkeltall

Siden 14. mars har 26,5 millioner søkt om arbeidsledighetstrygd. Bare forrige uke steg antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd (jobless claims) med 4,4 millioner.

Magnussen i DNB venter at det tar lang tid før arbeidsmarkedet har forbedret seg nevneverdig, og at man dermed kan se for seg at renten vil holde seg på dagens nivå relativt lenge.

Fed møtes neste gang i juni. Økonomer har uttalt at innen da vil Fed ha et klarere bilde av den økonomiske situasjonen og arbeidsledigheten i USA.

– Møtet i juni kan bli det viktigste Fed-møtet på kanskje ti år, sa Rick Reider ved Blackrock til CNBC tirsdag.

Under pressekonferansen etter rentebeslutningen sa sentralbanksjef Jerome Powell at nøkkeltallene ennå ikke reflekterer hele bildet av de økonomiske konsekvensene av pandemien.

Har tatt flere grep

Fed skrev i en melding 9. april at de ville låne ut opptil 2.300 milliarder dollar, tilsvarende 23.700 milliarder kroner.

Pengene skal kunne gi støtte til både husholdninger og arbeidsgivere i alle størrelser, samt å sikre at stater og lokale myndigheter kan levere kritiske tjenester under coronapandemien.

Samtidig lovet sentralbanken et lønnsbeskyttelsesprogram og andre tiltak som er rettet for å sikre penger til små bedrifter. I tillegg vil en pott på 500 milliarder dollar kunne styrke lokale myndigheters økonomi.

I onsdagens uttalelse skrev Fed at de «forplikter seg til å bruke den fulle bredden av virkemidler for å støtte amerikansk økonomi i denne vanskelige tiden». Men de nevnte ikke spesifikt noen av de tidligere lovte tiltakene.

Sentralbanken skrev ikke hvilke forventninger de har til økonomisk vekst fremover, men sier de vil følge den økonomiske situasjonen nøye - derunder informasjon om helse, global utvikling og inflasjon.

Powell sa under pressekonferansen at økonomien trenger mer stimuli for å sikre en robust bedring.

Renten er på samme nivå som under finanskrisen
Les også

Federal Reserve vil låne ut opptil 23.700 milliarder kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Federal Reserve
 3. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 4. Aksjelive
 5. USA

Flere artikler

 1. USAs sentralbanksjef om coronakrisen: – Vi blir kanskje nødt til å gjøre mer

 2. Fed holder renten nær null til 2022

 3. USAs sentralbank frykter «ekstraordinær usikkerhet»

 4. Annonsørinnhold

 5. USAs sentralbank med nye krisetiltak

 6. Federal Reserve vil låne ut opptil 23.700 milliarder kroner