Fed: Inflasjonen kan gå over målet på to prosent

Den amerikanske sentralbanken gjør helomvendig i pengepolitikken for å støtte økonomien fremover.

Fed-sjef Jerome Powell.
Publisert:

Federal Reserve er nå enige om et såkalt gjennomsnittlig inflasjonsmål, som betyr at inflasjonen kan gå «moderat» over to prosent «for en periode».

Det kunngjør sentralbanksjef Jerome Powell under sentralbanktoppmøtet torsdag ettermiddag.

I praksis betyr endringen at sentralbanken vil ha høyere terskel for å øke renten når arbeidsledigheten faller, så fremt inflasjonen ikke stiger samtidig, skriver CNBC. Dermed øker sannsynligheten for at renten forblir lav fremover.

Den pengepolitiske konferansen holdes vanligvis i Jackson Hole, men er i år digital som følge av coronapandemien.

– Mange vil synes det er mot sin hensikt

Styringsrenten i USA ble tidligere i år kuttet til null prosent. Det for å støtte den skadeskutte økonomien coronakrisen har ført til.

Sentralbanken går nå altså bort fra hovedmålet om å styre etter et inflasjonsmål på to prosent, som for første gang ble satt i 2012.

– Mange vil synes det er mot sin hensikt at Fed vil ønske å øke inflasjonen. Men inflasjon som vedvarende er for lav kan være en seriøs risiko for økonomien, sier Powell i talen.

– En presisering av inflasjonsmålet

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken sier det har vært ventet at endringen skulle komme, men at detaljer rundt inflasjonsstyringen har vært knappe.

– Det sentralbanken gjør nå er å presisere inflasjonsmålet og hvordan de tenker på rundt å nå det målet, sier hun.

– Nå sier de i klartekst at de skal la inflasjonen ligge over inflasjonsmålet på 2 prosent i en periode om inflasjonen tidligere har vært lavere enn målet, slik at inflasjonen på gjennomsnitt over tid vil være 2 prosent, sier Due-Andresen.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

De nye signalene til sentralbanken kan bidra til økt tillit til inflasjonsstyringen til sentralbanken, sier hun.

– Pengepolitikken til Fed får ikke effekt om folk ikke har tro på inflasjonsnivået. Aktørene i markedet må tenke på inflasjonsmålet som et troverdig, og det Fed gjør må er å si de skal jobbe enda hardere for at inflasjonsmålet blir 2 prosent over tid, sier Due-Andresen.

– Skal hindre «sjakk matt»

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB understreker på Twitter at Fed tar grep for «å hindre at pengepolitikken blir satt sjakk matt».

– Om inflasjonsforventningene faller mye, faller også rentenivået. Og da blir det mindre rom for å kutte renta når stimulanser trengs, fordi det er en grense for hvor langt ned renter kan gå uten at de skader økonomien, heller enn å stimulere den, skriver Haugland.

Powell uttaler at Fed over tid mener et inflasjonsmål på to prosent fortsatt er det riktige.

Forsiktige utslag på børsene

Børsindeksene på Wall Street startet blandet på torsdag etter at sentralbanksjef Jerome Powell lanserte endringer i sentralbankens inflasjonsstyring.

En knapp halvtime etter åpning er imidlertid alle indeksene i pluss.

Mens Dow Jones og S&P 500 har holdt seg i positivt terreng siden åpning, har Nasdaq snudd fra en svak nedgang til en oppgang på 0,19 prosent.

Med dagens oppgang har Dow hentet inn all nedgangen i 2020 og er i pluss for året, skriver CNBC.

Slik ser det ut på tre toneangivende indeksene klokken 16:

  • Dow Jones stiger 0,92 prosent
  • S&P 500 opp 0,46 prosent
  • Nasdaq opp 0,19 prosent

S&P 500 og Nasdaq Composite har de siste dagene steget kontinuerlig, og onsdag stengte begge indeksene til rekordnoteringer.

Publisert:

Her kan du lese mer om