USAs sentralbank setter opp renten

Federal Reserve setter den amerikanske styringsrenten opp med 0,25 prosentpoeng og signaliserer tre renteøkninger i 2017.

SIGNALER: Det har vært knyttet spenning til hvilke signaler Federal Reserve og sentralbanksjef Janet Yellen vil gi om renteøkninger fremover.
 • Steinar Rostad Breivik
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Den amerikanske sentralbanken setter renten opp til intervallet 0,5 prosent til 0,75 prosent.

Beslutningen var ventet. Blant 120 økonomer som Reuters har vært i kontakt med i forkant av rentemøtet, mente samtlige at renten skulle opp.

– Dette er en tillitserklæring til den amerikanske økonomien, sa sentralbanksjef Janet Yellen da hun holdt pressekonferanse en halvtime etter rentebeslutningen.

Yellen hadde på forhånd antydet en renteøkning. De siste nøkkeltallene har dessuten bekreftet at det er fremgang mot sentralbankens mål om full sysselsetting, noe som gjorde økonomene sikker i sin sak.

Federal Reserve (Fed) begrunner også renteøkningen med situasjonen i arbeidsmarkedet og økt inflasjon.

«Komiteen forventer at med gradvise justeringer i pengepolitikken, vil den økonomiske aktiviteten øke i et moderat tempo og arbeidsmarkedet styrke seg noe videre», heter det i en uttalelse fra Fed.

Signaliserer tre økninger neste år

Større spenning har vært knyttet til sentralbanksjefens signaler om utsiktene for rentene fremover.

I sentralbankens «dot plot», som viser Fed-medlemmenes renteanslag, signaliseres det nå tre renteoppganger i 2017, mot to etter tidligere rentemøter.

– Jeg vil understreke at dette er en veldig moderat endring i Feds anslag, og dreier seg bare om endringer hos enkelte medlemmer, uttalte Yellen etter rentebeslutningen.

Også i 2018 og 2019 forventer medlemmene tre renteøkninger.

Les også

Tror Fed gasser på i 2017: - Kan bli mer enn tre renteøkninger

Federal Reserve venter dessuten at inflasjonen skal stige til målet på 2 prosent på mellomlang sikt.

Onsdagens renteøkning er den andre siden Federal Reserve forlot nullrentepolitikken, som ble iverksatt da finanskrisen truet med å sende verdensøkonomien utfor kanten av stupet i 2008.

For ganske nøyaktig ett år siden, i desember i fjor, ble renten satt opp fra tilnærmet null.

Dollaren styrkes

Markedet skal aldri ha vært så skråsikker som det har vært i forkant av dette rentemøtet. Før november var omme, hadde investorer på Wall Street satt svimlende 18.000 milliarder kroner på at renten settes opp i desember.

Les også

Amerikansk toppøkonom: – USA styrer mot finanskatastrofe

Det har også blitt spekulert i om Fed vil øke takten i renteøkninger neste år. En av årsakene er valget av Donald Trump som president, som har lovet skattekutt og økte investeringer i infrastruktur for å få fart på økonomien.

Renteøkningen ga umiddelbar effekt på valutamarkedet, der dollaren styrket seg. Prisen på én euro falt til 1,058 dollar, ned fra 1,065 før rentebeslutningen.

Det påvirket også de amerikanske statsrentene, der toårsrenten steg til sitt høyeste nivå siden 2009, opp 0,051 prosentpoeng, ifølge Financial Times.

Les også

Fed vil heve renten «relativt snart»

Les også

Wall Street vedder 18.000 milliarder på at Yellen setter opp renten

Les også

– Sannsynligheten for renteheving i desember er nå svært høy

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 2. Janet Yellen
 3. Donald Trump
 4. USA

Flere artikler

 1. USA rører ikke renten

 2. «Alle» venter renteøkning i USA

 3. USAs sentralbank rører ikke renten

 4. Den amerikanske sentralbanken hever renten

 5. Mener renteøkning kan være passende «ganske snart»