Kampen om luften

Coronasmell for flyprodusenten Airbus

Flyprodusenten Airbus tapte 15,3 milliarder etter skatt i andre kvartal, og inntektene falt med 55 prosent. Årsaken er at selskapet leverer færre fly grunnet coronakrisen. Selskapet vil så langt ikke gi noen nye anslag på inntjeningen for hele 2020.

Dette er et langdistansefly av typen Airbus A350–1000.

Pascal Rossignol / Reuters / NTB Scanpix
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Airbus tapte 1,44 milliarder euro (15,3 milliarder kroner) i andre kvartal, ifølge selskapets rapport for andre kvartal.

Til sammenligning gikk selskapet med et overskudd etter skatt på 1,16 milliarder euro ett år tidligere.

Omsetningen falt 55 prosent til 8,32 milliarder euro fra 18,3 milliarder euro i samme kvartal året før. Det var på forhånd ventet inntekter på 8,31 milliarder euro, ifølge tall samlet inn av FactSet.

– Følgene av covid-19-pandemien på tallene våre er veldig tydelige i andre kvartal, etter en halvering av antallet leverte kommersielle fly i første halvår sammenlignet med ett år tidligere, sier Airbus-sjef Guillaume Faury i en melding.

– Vi står overfor en vanskelig situasjon med usikkerhet fremover, men med de beslutningene vi har tatt, tror vi at vi er posisjonert til å navigere denne krevende tiden i vår bransje, sier han.

Analytikerne ser ofte på flyprodusentens justerte driftsresultat (ebit). Dette tallet endte på minus 1,23 milliarder euro, fra 1,98 milliarder euro ett år før.

Får ikke levert fly

Per slutten av juni har 145 kommersielle fly ikke vært mulig å levere på grunn av coronakrisen, skriver Airbus i kvartalsrapporten.

Selskapet fikk ordre på 298 fly i første halvdel av 2020, sammenlignet med ordre på 88 fly i samme periode i fjor. Selskapet har en ordrebok på 7.584 kommersielle fly.

Airbus vil ikke gi noen anslag på hva det vil tjene i 2020, grunnet usikkerhet.

– Selskapets utsikter for hele 2020 ble trukket i mars. Vi vurderer fortsatt følgene av covid-19 på virksomheten, og gitt begrenset utsikt, særlig med hensyn til leveransesituasjonen, blir det ikke gitt nye anslag nå, skriver selskapet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kampen om luften
  2. Airbus
  3. Fly

Flere artikler

  1. Fremgang for Nokia – jekker opp utsiktene for 2020

  2. Solid smell for Shell, Total og Eni i krisekvartalet

  3. Mowi med milliardfall i andre kvartal, dropper utbytte

  4. Annonsørinnhold

  5. Milliardtap for Ryanair: Frykter ny smittebølge i høst

  6. Milliardsmell for Santander i andre kvartal