Svindel-banken ble børsvinner på oppkjøpsrykter

Société Générale, den franske banken som i forrige uke ble offer for tidenes største banksvindel, kan bli kjøpt opp i kjølvannet av skandalen.

Publisert:

Aksjen til den skandalerammede banken steg 10 prosent på parisbørsen i går.

Oppgangen kommer etter flere stygge børsdager for det som er Frankrikes nest største bank. Årsaken til kurshoppet i går er rykter om at en annen fransk storbank, BNP Paribas, vil kjøpe sin konkurrent.

Rekord fra BNP

Analytikere og fransk finanspresse har i lang tid ment at de to bankene kunne finne hverandre - og ryktene skjøt fart da skandalen ble et faktum. En megler som har rotet bort 40 milliarder kroner gjør arbeidsgiveren Société Générale mer sårbar.

BNP Paribas satt på sin side omsetningsrekord da de la frem tall for fjerde kvartal onsdag. Resultatet faller, men forblir posisitivt, til forskjell fra store deler av banksektoren for øvrig. Årsaken til resultatforverringen er, som ellers, store tap på dårlige lån i USA.

BNP-ledelsen vil antakelig måtte svare på ryktene om overtakelse under pressekonferansen i dag.

FT-artikkel ga rally

I går var det en artikkel i Financial Times som satte fyr på Société Générale-aksjen.

SG er sårbar fordi:

  • Banken må ta store tap på subprime og milliardsvindelen
  • Sjefen sitter på en tilnærmet oppsigelse etter at president Nicolas Sarkozy mandag sa at "de som er i ledelsen, og som mottar høy lønn for å ta ansvar, må ta ansvar"

Dette vet franske politikere, som er redde for et raid på storbanken.

- Vi vil ikke la et fiendtlig oppkjøp gå gjennom, sa statsminister Francois Fillon til den franske avisen l'Expansion tirsdag.

Likevel tror markedet på endringer i selskapet, kanskje i form av en oppstykking.

- Mange kjøpte aksjen etter Fillions uttalelser fordi de ser at selskapet er mer verdt i deler enn som en helhet, sier en ikke navngitt megler til nyhetsbyrået AFP.

Publisert:
Gå til e24.no