Eks-kona til Koss vil ta over Opel

Selskapet til Johann Olav Koss' ekskone utpekes som favoritt i kampen om Opel.

Poppe, Cornelius
  • Christine Jensen
Publisert:

Midt i dramet som nå utspiller seg for å redde den ærverdige bilfabrikanten Opel, står Johann Olav Koss' eks-kone, Belinda Stronach.

Hun er en av toppsjefene i kanadiske Magna International som har gitt bud på Opel.

Les også: Opel kan bli kanadisk

Tre budgivere

I kampen om Opel er det tre konkrete budgivere; Magna, Fiat og RHJ International. I tillegg er det meldt om et mulig bud fra den kinesiske bilfabrikanten Beijing Automotive Industry Corp (Biac).

Blant de som nå legger press på Tysklands forbundskansler Angela Merkel, er hennes partifelle og statsminister i delstaten Hessen, Roland Koch. Det er nettopp i Hessen at Opel har den største virksomheten og de fleste av sine 25.000 Tysklands-ansatte.

Koch ga sin støtte til Magnas bud allerede før helgen, og begrunnet dette med at Magna synes å være "best til å åpne nye markeder og utvikle nye teknologiske løsninger for Opel."

Les også om forhandlingene for å redde verdens største bilprodusent General Motors: Barack Obama: - Vi har ikke avgjort General Motors skjebne

Flere internasjonale medier, inkludert Wall Street Journal, melder onsdag at Magna er favoritt til å vinne kampen om Opel.

I Magna sitter Belinda Stronach som en av toppdirektørene. 43-åringen er nå nestleder i styret og sentral i toppledelsen. Fra 2001 til 2004 var hun konsernsjef i selskapet og fra 1999 til 2003 var hun gift med Norges største skøytehelt Johann Olav Koss.

Prosenter

22. mai bekreftet Magna i en pressemelding at selskapet, sammen med Sberbank Rossii, har gitt et uforpliktende tilbud på 700 millioner euro (6,23 milliarder kroner) for en eierandel i Opel.

Planen Magna la frem 22. mai innebar at General Motors vil eie 35 prosent av Opel, Sberbank 35 prosent, Magna 20 prosent og Opel-ansatte 10 prosent.

Gift

Johann Olav Koss (40) blir betraktet som en av tidenes beste skøyteløpere. Han la opp mens han var på topp etter OL på Lillehammer i 1994 der han tok tre gull og satte tre nye verdensrekorder. Koss og Belinda Stronach giftet seg i 1999, men gikk fra hverandre i 2003.

Sist helg giftet Koss seg for andre gang. Denne gang med amerikanske Jennifer Lee (30) i den norske sjømannskirken i New York. Koss og Lee har vært et par siden 2005.

Stronach har vært gjennom skilsmisse to ganger. Første gang med Magna-sjef Donald J. Walker og andre gang med Johann Olav Koss.

Mer om Opel:

Flere nyheter på E24

Publisert:

Flere artikler

  1. - Eks-kona til Koss vinner Opel-slaget

  2. Vil ha Opel til Russland

  3. Opel-salget i havn

  4. Massivt Opel-press på Angela Merkel

  5. - Opels skjebne avgjøres i dag