NORSK GM-ANSATT: - Stemningen er amper

Men norske Øystein Hekneby har ikke blitt mer redd for å miste jobben.

TRENGER IKKE: General Motors trenger ikke lånet akkurat nå.
Publisert:

- Det ble litt ampert når det ble annonsert internt arbeidskutt og lønnsreduksjoner på mellom 3 og 9 prosent, sier Hekneby til E24.

38-åringen fra Oppegård har jobbet for bilgiganten GM siden 2000. I dag bor han sammen med sin familie i forstaden Livonia vest for Detroit i delstaten Michigan

Les også: Norsk GM-ansatt ikke redd for å miste jobben

- Stort sett har klima vært som tidligere, i hvert fall i avdelingen jeg jobber. Enten kan man gå rundt å være bekymra hele tida, eller så får man stenge det ute og gjøre en så god jobb som mulig, sier Hekneby, som sier han foreløpig ikke frykter å miste jobben.

- Man slutter å snakke og tenke så mye om dette rett og slett. Jeg tror ikke jeg er så mye reddere for å miste jobben nå enn tidligere. Men det er klart at dersom GM går under så mister jeg jo jobben.

Hekneby jobber med aerodynamikk, og har opplevd at arbeidet i avdelingen hans har blitt et stort satsningsområde hos GM etter hvert som behovet for å produsere mer bensingjerrige biler har tvunget seg fram.

- Vi fikk faktisk beskjed for noen dager siden om at vi er fem færre på avdelingen enn hva det er budsjettert med, sier Hekneby.

Kraftige kutt

Ledelsen i General Motors meldte tirsdag at selskapet vil kvitte seg med 47.000 ansatte i år, og ba samtidig politikerne om opptil 30 milliarder dollar i lån.

Om GM-ledelsens bønner blir hørt, vil den amerikanske bilgiganten mer enn doble sin nåværende gjeld. GM har allerede fått en redningsbøye på 13,4 milliarder skattedollar i lån for å klare den daglige driften. Selskapet sier det vil gå tom for kontanter innen utgangen av mars dersom det ikke kommer nye milliarder fra myndighetene.

Øystein Hekneby har tro på ledelsen.

- Dette ser ut til å være en godt sammensatt plan. Dersom de tenker med hue og ikke hjertet disse folka i Washington, så tror jeg sjansene er ganske store for at vi i hvert fall får deler av disse milliardene, sier han..

Mulig Saab-konkurs

General Motor opplyste samtidig tirsdag at Saab vil være konkurs allerede inneværende måned, dersom det ikke kommer støtte fra svenske myndigheter. GM foreslår også at Saab blir et selvstendig selskap fra og med januar 2010.

Den svenske regjeringen har imidlertid uttalt at det ikke blir aktuelt å gå inn med pengestøtte for å redde Saab.

Les også: SAAB går til skifteretten

Av de 47.000 arbeidsplassene GM skal kvitte seg med på verdensbasis i 2009, vil 26.000 ansatte blir oppsagt ved fabrikker utenfor USA. I tillegg skal GM kutte ytterligere 20.000 jobber i USA ved å legge ned fem fabrikker innen 2012, går det fram av omstruktureringsplanen på rundt 100 sider. GM skal også redusere antall bilmerker.

GM har vært i kontakt med potensielle kjøpere av bilmerket Hummer.

Bilmerket Saturn går ut av produksjon innen 2011, mens Pontiac blir omgjort til et nisjemerke sammen med Buick og GMC.

- Trolig ikke nok

- Men trolig er ikke disse omstruktureringsplanene tilstrekkelig for politikerne i Washington. Det må nok gjøres mer i ukene framover, sier Michael Robinet, visepresident i Global Vehicle Forecasts i Detroit til E24.

- Alle parter er nå nødt til å trå til, men problemet er at bilsalget er så ekstremt lavt, sier Robinet videre.

Chrysler ber om 5 milliarder

Chrysler ba tirsdag om yterligere 5 milliarder dollar i statlig hjelp for å komme seg gjennom krisen. Selskapet sa samtidig at de forventer at den brutale nedgangen i det amerikanske bilmarkedet kommer til å vare de neste tre årene. Chrysler, som eies og drives av Cerberus Capital Management, har allerede fått et lån på 4 milliarder dollar.

I omstruktureringsplanen kunngjorde Chrysler-ledelsen at den i år vil kutte utestående gjeld med 5 milliarder dollar og faste utgifter med 700 millioner dollar.

Chrysler skal kutte rundt 3.000 jobber, noe som tilsvarer 6 prosent av arbeidsstokken. Selskapet skal også redusere produksjonen med ytterligere 100.000 biler i 2009.

Foreløpig avtale

Men omstruktureringsplanene er ikke mye verdt om ikke bilgigantene kommer fram til en avtale med den mektige fagforeningen The United Auto Workers. Tirsdag kom partene fram til en foreløpig avtale, men fortsatt forhandles det om dekning av arbeidernes helseutgifter.

GM som tapte 20 milliarder dollar i fjor, har årlige helseutgifter for ansatte og tidligere ansatte på 5 milliarder dollar. En av myndighetenes betingelser for milliardlånene er at GM og Chrysler kutter kraftig i arbeidstakerkostnadene.

GM opplyste tirsdag at de heller ikke har kommet fram til en endelig avtale med kreditorene.

Mer om GM:

Publisert:

Her kan du lese mer om