Island fjerner krisegrep etter åtte år: – Får ståkarakter og vel så det

Tirsdag fjerner Island mesteparten av kapitalkontrollen som ble innført etter bankkollapsen i 2008. Det er et sjansespill som mest sannsynlig vil lykkes, mener sjeføkonom.

TILBAKE TIL DET GAMLE: Islands økonomi er nå 10 prosent større enn før bankkollapsen i 2008. Økonomien drives frem av de gamle næringene som turisme og fiskeeksport etter at banksektoren forsvant. Bildet viser en ansatt ved havnen i Reykjavik.

Olivier Morin AFP
  • Geir Molnes
Publisert:

Endringene i restriksjonene medfører at bedrifter og privatpersoner vil stå fritt til å kjøpe og selge islandske kroner som de måtte ønske, forteller valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til E24.

– Island begynte å ta skritt i denne retningen for ett år siden. Frem til nå har det handlet om å endre en veldig ubalansert økonomi, og gi tid slik at sentralbanken kan bygge opp en krigskasse. Nå mener de at de kan tåle en del utenlandske kapitalstrømmer, sier Østnor til E24.

Han mener det har vært viktig for Island å redusere eksponeringen mot utlandet, slik at landet blir mindre sårbart.

– Det har vært en måte for Island å kjøpe seg tid på. De har klart seg bra med dette grepet. Det de har gjort på Island etter krisen får ståkarakter og vel så det, sier Østnor.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Foto: Javad Parsa

Økonomien i landet er nå 10 prosent større enn før bankkrisen.

Opprettholder enkelte restriksjoner

Nå tror Østnor landet er rustet for å heve på kapitalkontrollen.

– Jeg tror ikke dette vil få noen store følger for den islandske økonomien. Det er mer et sunnhetstegn at Islands økonomi er solid nok til å tåle frie kapitalstrømmer. De anser krisen som tilbakelagt, og at risikoen er håndterbar.
Alle restriksjonene vil imidlertid ikke oppheves. Det vil bli lov å lage sikringsinstrumenter i valutaen gjennom derivater, men bare dersom disse er risikoreduserende, ikke spekulative, sier valutastrategen.

Les også

Norge og Island samkjører brexit-strategien

Samtidig båndlegger islendingene finanssektoren sin litt, ved å legge begrensninger på hvor mye de kan låne ut til utlandet, forteller han.

Som følge av bankkollapsen har Island lenge vært et finanspolitisk annerledesland, med en høy styringsrente på 5 prosent, i et internasjonalt lavrenteklima. Til sammenligning er den norske styringsrenten på 0,5 prosent.

– Det er et sjansespill

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener det vil bli interessant å se hvor mye den islandske kronekursen vil tåle.

– Land som har vært for tidlig ute med slike omlegginger har fått sterk kapitalutgang med en påfølgende valutakurskollaps. Det har ført til at de igjen har måttet innføre nye begrensninger, sier Andreassen til E24.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Frode Hansen VG

Han tror imidlertid at Island mest sannsynlig vil klare omleggingen på en god måte.

– Jeg tror de har gode muligheter for suksess. De har jo tenkt nøye gjennom dette, men det er et sjansespill. Spørsmålet er hvor mye av pengene som er låst i det islandske banksystemet som raskt vil gå ut av landet, sier han.

Mener Island bør bytte valuta

Andreassen mener i likhet med Østnor at krisegrepene i kjølvannet av den islandske bankkollapsen i stor grad har fungert bra.

– De hadde bare dårlige alternativer, med flere banker som var «too big to fail», men det har gått på et vis. Island har kommet tilbake til vekst, selv om finansbransjen er borte. Nå driver de i større grad med ting som gir lavere lønn, som turisme, noe industri og fisk, som de er store på, sier sjeføkonomen.

I det lange løp tror imidlertid sjeføkonomen at Island vil være tjent med å endre sin valuta.

– Jeg tror de vil være tjent med å være en del av euroen. Island er et lite land der alle kjenner alle. Det blir for lite til å lage miljøer som skal passe på hverandre. Over tid tror jeg de trenger å forankre seg til noe større. I mangel på alternativer burde de bli en del av euroen, sier Andreassen.

Les også

Islandske bankledere løslates før tiden

Les også

Island: Johansson blir statsminister

Les også

Rasende islendinger ber statsministeren om å gå av

Les også

Nå innfrir Island alle kriselån

Her kan du lese mer om

  1. Island
  2. Valuta
  3. Finanskrisen

Flere artikler

  1. Turistboom kan true Islands økonomi

  2. Island avvikler kapitalrestriksjoner

  3. Kina avviser innstramming av kapitalkontroll

  4. Annonsørinnhold

  5. Brexit-avstemninger kan skape bølger i pundet: – Alfa og omega hva man kommer frem til

  6. Dyrere olje og politisk uklarhet kan gi billigere sommerferie