USA-sysselsetting skuffer med 130.000 nye jobber i august

Månedens viktigste tall viser at det ble skapt færre enn ventet nye jobber i USA i august. Det er nok et argument for at den amerikanske sentralbanken skal kutte renten senere denne måneden.

NYE JOBBER: De månedlige sysselsettingstallene utenom jordbruket i USA er en svært viktig indikator for utviklingen i den amerikanske økonomien og rentesettingen fremover.

Foto: Gerald Herbert AP
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Antallet nye jobber utenfor jordbruket i USA faller til 130.000 i august, ifølge det amerikanske byrået for arbeidsmarkedsstatistikk.

De månedlige sysselsettingstallene fra USA er en viktig temperaturmåler for den amerikanske økonomien. På forhånd var det ventet rundt 160.000 nye jobber.

Til sammenligning ble det forrige måned rapportert om 164.000 nye jobber i juli, men det nedrevideres nå til 159.000.

De siste månedene har sysselsettingen utenom jordbruket vist en noe svakere trend. Kombinert med stor usikkerhet rundt handelskrig og global vekst, var det allerede før dagens tall bred forventning om rentekutt i USA 18. september, skriver CNBC.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Slik kan Trump vinne handelskrigen

Sikrer rentekutt

– Sysselsettingen var svakere enn ventet og bekrefter at den underliggende trenden svekker seg, skriver DNB Markets-økonom Knut Magnussen i en kommentar.

– Med svakere sysselsettingsvekst, virker det bredt forventede rentekuttet fra Fed senere denne måneden nå sikkert, tilføyer han.

Dollaren svekker seg etter tallene og noteres dermed til 8,97 mot norske kroner, tre-fire øre ned fra rett før publiseringen.

Ledighetsraten er uendret på 3,7 prosent i august, som ventet, og er dermed fortsatt nær det laveste på 49 år.

De siste 12 månedene har lønnsveksten nå steget med 3,2 prosent, marginalt ned fra 3,3 prosent i juli, men bedre enn forventningen på 3,1 prosent, ifølge data fra Infront.

Tidligere denne uken viste sysselsettingen i privat sektor (ADP) derimot en overraskende sterk oppgang til 195.000 nye jobber, det høyeste på fire måneder.

Allerede fredag kveld får sentralbanksjef Jerome Powell mulighet til å kommentere tallenes betydning for rentesettingen, når han skal snakke om pengepolitikken og de økonomiske utsiktene i Sveits.

Les også

Seniorøkonom: – Vanskelig å se at handelskrigen er over med det første

Les også

SSB tror rentetoppen er nådd

Les også

Trump om Fed-sjefen: – Hvor fant jeg denne karen Jerome?

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nonfarm payrolls
 2. USA
 3. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
 4. Arbeidsledighet
 5. Kronekurs
 6. Dollar

Flere artikler

 1. Bred forventning om nytt rentekutt i USA: – Alle venter at det kommer

 2. – Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se

 3. Dette skjer denne uken

 4. Dette skjer denne uken: Boligfasit og jobbtall

 5. «Månedens viktigste tall» skuffer