Kina nekter å gi etter for USA-toll: «Gulrot og pisk-taktikk» vil ikke fungere

Onsdag kveld ble det klart at Trump-administrasjonen hever satsene på de planlagte nye tollavgiftene. Kina tar ikke lett på trusselen. Og fyrer tilbake.

KRIG: Handelskrigen mellom USA og Kina har blusset opp denne uken. Kina lar seg ikke piller på nesen av Donald Trumps handlinger og retorikk.

Foto: China Stringer Network Reuters
 • Nina Tuv
Publisert: Publisert:

Fredag ettermiddag kom nyheten om at Kina står klare til å innføre ny hevntoll mot USA. Kina forbereder seg på å svare på Trumps tollavgifter med sin egen hevntoll på varer verdt 60 milliarder dollar, tilsvarende 494 milliarder kroner. tollavgiften vil variere mellom 5 og 25 prosent, opplyser kinesiske myndigheter i en uttalelse.

– Tidspunktet for implementeringen av tollen avhenger av handlingene fra USA, skriver Kinas handelsdepartement i en uttalelse ifølge CNBC.

Gulrot og pisk

Tidligere denne uken gjorde landet det klart at de ikke lar seg true av politikk og retorikk fra USA.

– Kina er fullstendig forberedt og vil måtte gjengjelde for å forsvare nasjonens sikkerhet og folkets interesser, forsvare frihandel og det multilaterale systemet, og forsvare den allmenne interessen til alle land.

Det skriver Kinas handelsdepartement i en melding torsdag, ifølge CNBC.

Dagen i forveien kunngjorde Det hvite hus at de hever satsene på de planlagte nye tollavgiftene på kinesisk import.

Trump-administrasjonen har i lang tid sagt at de vil innføre tollavgifter på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar, og skulle i utgangspunktet ha en sats på 10 prosent. Nå vil de heller gå for en sats på 25 prosent.

Kina lover nok en gang å svare dersom USA gjennomfører trusselen.

– Gulrot og pisk-taktikken vil ikke fungere, heter det fra handelsdepartementet.

Det amerikanske aksjemarkedet faller markant torsdag ettersom dette fyrer opp under ytterligere frykt for hvordan handelskonflikten kan påvirke globale markeder og verdensøkonomien.

Les også

Kinas toppledere lover å holde økonomien stabil: – Det blir en intern kamp

Ikke nærmere løsning

Mandag denne uken var markedet vitne til antydninger om at verdens to største stormakter kanskje gjorde et forsøk på å komme nærmere en løsning på handelskonflikten.

Da rapporterte Bloomberg at de to landene, via representanter for den amerikanske finansministeren og den kinesiske visestatsministeren, i et lukket møte forsøkte å finne en løsning som skulle tillate de to partene å få i stand handelssamtaler.

Ingen rammer for et slikt møte ble satt, ifølge kilder med kjennskap til saken, men partene var i det minste enige om at de burde snakke sammen.

Talsmann for det kinesiske handelsdepartementet, Gao Feng.

Foto: Greg Baker AFP

Da Det hvite hus onsdag kunngjorde at de har bestemt å foreslå å øke satsene på ytterligere Kina-toll fra 10 til 25 prosent kan det se ut som nok et tilbakeslag for en mulig løsning på konflikten.

Vil at Kina skal gi etter for kravene

Tidligere i sommer innførte USA den første runden med tollavgifter på kinesiske varer. Den samlede verdien på importvarene som er rammet er på 34 milliarder dollar.

Kina svarte med samme mynt, og har holdt fast ved at de ikke vil gi etter for truslene fra USA.

Les også

Bloomberg: USA og Kina forsøker å sette i gang nye handelssamtaler

Årsaken til at USA har gått til handelskrig mot Kina er at de mener Kina opptrer urettferdig i internasjonal handel, og dessuten stjeler amerikansk teknologi.

– Trump-administrasjonen fortsetter å oppfordre Kina til å stoppe med sin urettferdige praksis, åpne markedet sitt og ta del i ordentlig markedskonkurranse, sier Robert Lighthizer i USAs handelsdepartement i en melding onsdag.

Kraftig børsfall i Kina

– Vi har vært veldig klare på hvilke spesifikke endringer Kina bør gjøre. Dessverre har Kina, i stedet for å endre sin harmfulle oppførsel, på ulovlig vis hevnet seg på amerikanske arbeidere, bønder og bedrifter, fortsatte Lighthizer.

President Donald Trump sa i juli at han er villig til å legge ekstra importavgifter på alle kinesiske varer dersom Kina ikke gir etter. Kinesisk import til USA årlig er verdt 505 milliarder dollar.

Kina har ikke mulighet til innføre avgifter til tilsvarende sum, ettersom de ikke importerer så mye fra USA. De kan imidlertid ty til andre metoder.

Bekymringer rundt handelskonflikten har holdt investorene våkne omtrent hele året så langt. Børsene i Kina er ned over 20 prosent siden toppen i januar, og markedet er redde for at konflikten skal få negativ effekt på hele verdensøkonomien.

For Kina sin del kan handelsuroen i tillegg skape stor konflikt innad i myndighetene om pengepolitikken.

USA på sin side ser en økonomi i meget god fart – i andre kvartal kom BNP-veksten inn på 4,1 prosent. Det markerte at Trump innfridde på et av løftet han ga i valgkampen.

Les også

– Trump har endret verden for alltid, til det verre

Les også

Trump truer med å «stenge USA» om han ikke får flertall for muren

Les også

Senatet stemte for å redusere toll på hundrevis av kinesiske varer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kina
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Internasjonal politikk

Flere artikler

 1. Kina vil svare USA med hevntoll på amerikanske varer verdt 494 milliarder kroner

 2. USA med ny voldsom toll mot Kina

 3. Trump: Klar til å innføre toll på all import fra Kina

 4. Annonsørinnhold

 5. EU advarer Trump: Vil svare med enorm hevntoll

 6. Medier: USA avlyser planlagte handelssamtaler med Kina