Russland vraker frihandelsavtalen med Ukraina

Russlands president Vladimir Putin undertegnet onsdag en bestemmelse om å stanse frihandelsavtalen med Ukraina fra nyttår.

ANSTRENGT FORHOLD: Russlands president Vladimir Putin innfører nye økonomiske tiltak mot Ukraina.

Sputnik Reuters
  • NTB
Publisert:

Avtalen mellom nabolandene vil dermed opphøre samme dag som Ukraina vil starte en tilsvarende frihandelsavtale med EU. Ukrainas president Petro Porosjenko innrømmer at Russlands trekk vil skade landets økonomi, men sier han er klar til «å betale prisen» og presse på for at ukrainerne får innpass i EUs frihandelssone.

Den russisk-ukrainske frihandelsavtalen har eksistert siden 2011. Putins regjering forklarer avbrytelsen med «eksepsjonelle omstendigheter som påvirker Russlands interesser og økonomiske sikkerhet».

– Disse tiltakene vil beskytte Russlands økonomiske interesser, sa talsmann for Kreml, Dmitrij Peskov, med henvisning til at det russiske markedet vil være mer truet idet Ukrainas avtale med EU trer i kraft.

Les også

Økonomer ser kraftige svakhetstegn i russisk økonomi: – Dette skaper en farlig miks

Forholdet mellom Moskva og Kiev er blitt svært kjølig etter at den prorussiske presidenten Viktor Janukovitsj ble fjernet fra makten i februar i fjor. I samme år annekterte Russland Krim-halvøya, og det oppsto kamper mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske separatister. I høst anslo FN at over 8.000 mennesker er drept og over 1 million drevet på flukt siden Ukraina-konflikten startet.

Ukraina skylder dessuten Russland 26 milliarder kroner på grunn av et lån som ble gitt til Janukovitsj i 2013. Gjelden forfaller denne måneden, og Putin har varslet rettssak mot Ukraina dersom landet ikke kan betale.

Les også

Bilsalget i Russland stuper

Les også

Eksperter: Oljepris på 30 dollar vil knekke russisk økonomi

Les også

Økonomer ser kraftige svakhetstegn i russisk økonomi:
– Dette skaper en farlig miks

Les også

Bilsalget i Russland stuper

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ukraina
  2. Russland

Flere artikler

  1. EU-topper enige om å opprettholde sanksjoner mot Russland

  2. Vladimir Putin stiller til gjenvalg for seks nye år som Russlands president

  3. Frustrerte ukrainere velger ny president

  4. Putin sier Ukraina har angrepet Krim

  5. Trump skal delta på G20-toppmøtet i sommer