Trumps finansminister ønsker sterk dollar

Påtroppende president Trumps kandidat til finansminister sier at han ønsker en sterk valuta, to dager etter at Trump sa at dollaren er altfor sterk.

BLE PEPRET: Steven Mnuchin, som er kandidat til å bli finansminister i Trump-regjeringen, svarte torsdag på spørsmål under en fem timer lang senatshøring. Et sentralt spørsmål var om USA heller ønsker en svak dollar enn en sterk dollar, noe som i tilfelle ville være et linjeskift fra tidligere regjeringer.

Foto: J. Scott Applewhite AP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

– Dollarens langsiktige styrke er veldig viktig, sier Mnuchin, ifølge Wall Street Journal.

Torsdag kveld norsk tid avsluttet Mnuchin en offisiell høring i senatet, etter å ha blitt bombardert med spørsmål i fem timer.

Senatorene spurte ham blant annet om dollarens rolle, om hva han vil gjøre med land som manipulerer valutaen sin, og om hans rolle som bankmann under finanskrisen.

Et av temaene det var knyttet mye spenning til, var om Mnuchin ville støtte et utspill fra påtroppende president Donald Trump tidligere i uken, som ble tolket som et mulig linjeskift i USAs valutapolitikk.

Trump sa nemlig at dollaren var for sterk, særlig målt mot kinesiske yuan, noe som gjør amerikanske selskaper mindre konkurransedyktige globalt.

– Selskapene våre kan ikke konkurrere med [Kina] nå fordi valutaen vår er for sterk. Og det tar livet av oss, sa Trump i et intervju med Wall Street Journal.

Mnuchin tok altså en annen posisjon under høringen, og forsvarte en sterk dollar.

Hvis han blir godkjent av senatet etter høringen, får Mnuchin som finansminister ansvaret for flere politikkområder der Trump har kommet med kontroversielle utspill.

Blant annet blir det Mnuchins jobb å sette merkelappen «valutamanipulator» på Kina, hvis dette skal gjennomføres slik Trump lovet i valgkampen.

Les mer: Trump vil stemple Kina som «valutamanipulator»

– Ikke langsiktig kommentar

Mnuchin forsøkte i høringen å forklare hva han trodde Trump hadde ment om dollarens rolle, og tok til orde for at USA skal ha en sterk valuta.

Les også

New York Times: Mangemilliardær og filmprodusent blir Trumps finansminister

Dette har vært linjen fra amerikanske regjeringer siden 1990-tallet, for å holde rentene lave, inflasjonen under kontroll og kjøpekraften sterk, ifølge Wall Street Journal.

– Jeg tror at når den kommende presidenten kom med en kommentar om USAs valuta, så var det ikke ment som en langsiktig kommentar, sier Mnuchin.

– Det var ment som at, kanskje på kort sikt, at valutaens styrke, som resultat av frie markeder og folks ønske om å investere her, kan ha hatt noe negativ effekt på vår mulighet til å drive handel, sier han.

På sikt kan endringer i USAs valutapolitikk også gi endringer i global valutapolitikk. Et mer proteksjonistisk USA kan gi inspirasjon til andre regioner om å inngå sine egne samarbeid, skriver Wall Street Journal.

Men Mnuchin ønsker altså ikke å endre USAs signaler om valutaen. Han fortalte senatet at han tror Trump-administrasjonen vil klare å gi samlede signaler om valutaen etter hvert som man begynner å møtes mer jevnlig.

Les også

Amerikansk toppøkonom: – USA styrer mot finanskatastrofe

Uklar om lovverk

Mnuchin gav få klare signaler på hva han vil gjøre med lovverket som er satt opp etter finanskrisen for å forhindre nye kriser, men som enkelte republikanere mener hemmer bankenes utlånsvirksomhet.

Flere toppøkonomer har advart USA mot å gjøre for store endringer i banklovgivningen Dodd-Frank og dermed gjøre det enklere for bankene å ta risiko, fordi det kan risikere nye kriser.

Mnuchin sa blant annet at han ikke har noen planer om å legge ned Consumer Financial Protection Bureau, som noen republikanere mener har for stor makt, men sa at han vil gjøre endringer i finansieringen av byrået, som er satt opp for å beskytte forbrukerne.

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. Dollar
 3. Donald Trump
 4. Finanskrisen
 5. Goldman Sachs
 6. Republikanerne, USA
 7. USA-valg 2016

Flere artikler

 1. Trumps dollarhodepine

 2. USAs finansminister: Nå er sterk dollar best

 3. Drama for Trump om ny skattelov

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump-topp i strupen på Tyskland

 6. Japan slår tilbake mot nytt valutaangrep fra Trump