370 toppøkonomer feller knusende dom over Trump: - Ønsketenkning og konspirasjonsteorier

Gruppen av økonomer, inkludert nobelprisvinnere i økonomi, advarer mot å stemme på Trump i åpent brev.

FÅR GJENNOMGÅ: Den Republikanske presidentkandidaten Donald Trumps planer for økonomien står til stryk, mener en gruppe prominente økonomer.

Foto: Jay Laprete AFP
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

I det åpne brevet publisert i Wall Street Journal skriver gruppen av økonomer at Trump er et «farlig, ødeleggende valg for landet».

- Han desinformerer velgerne, degraderer tilliten til offentlige institusjoner med konspirasjonsteorier, og promoterer med vilje vrangforestillinger istedenfor virkeligheten, lyder kraftsalven, signert av fremstående økonomer som nobelprisvinner Angus Deaton og sjeføkonom i Verdensbanken Paul Romer.

I finansmarkedene førte Donald Trumps kraftige fremgang på en ny meningsmåling til frykt og kursfall.

De tar for seg påstander og forslag fremmet av Trump innenfor områder som inkluderer handel og handelsavtaler, industri, samfunnsøkonomi og skatt.

Les også

Rec-styreleder om Trump som president: – Vil være en katastrofe

– Ønsketenkning og konspirasjonsteorier

Mens republikanernes presidentkandidat vil øke sysselsettingen i industrien ved å reforhandle handelsavtalen Nafta, eller legge tariffer på Kina, påpeker økonomene at fallet i industriens andel av sysselsettingen som har pågått siden 1970-tallet først og fremst skyldes automatisering, ikke handel.

Dette tror økonomene skjer om Trump vinner.

Også påstanden om at amerikansk industri har falt blir tilbakevist. Selv om lokaliseringen og produktsammensetningen har endret seg, er nivået på produksjonen mer enn doblet i USA siden 1980-tallet, hevder økonomene.

Utspill som at handel er et «nullsumspill» og at handelsunderskudd drives av hvor tøffe forhandlerne er, blir tilbakevist.

– Han har misledet offentligheten med falske uttalelser om at handelsavtaler eroderer nasjonalinntekt og formue. Selv om gevinstene ikke har blitt likt fordelt – og dette er en viktig diskusjon i seg selv – har både medianinntekten og medianformuen steget betydelig i USA siden 1980-tallet, heter det i brevet.

Heller ikke Trumps plan for å fikse budsjettunderskuddet er troverdig, ifølge gruppen, som viser til uavhengige « Tax Foundation» sin vurdering om at planen vil senke skatteinntektene med mellom 2,6 og 5,9 billioner dollar neste tiårsperiode.

– Han promoterer ønsketenkning og konspirasjonsteorier istedenfor edruelige vurderinger av mulige økonomiske politikkvalg, er dommen fra økonomgruppen.

Les også

Clintons forsprang krymper ytterligere

Slår tilbake

Fra Trump-leiren slår Peter Navarro tilbake. Han er rådgiver for Trump og professor ved universitet i California.

Navarro mener økonomene har tatt feil av effekten av handelsavtaler og at de ikke er i posisjon til å kritisere Trump.

– Du trenger ikke doktorgrad i økonomi for å vite at Trumps plan om å kutte skatter, redusere regulering, øke olje, gass og ren kullproduksjon, og fjerne handelsunderskuddet vårt ved øke eksporten og redusere importen, vil øke veksten betydelig, presse opp lønningene og skape billioner i nye skatteinntekter, sier han til WSJ.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. USA-valg 2016

Flere artikler

  1. Rapport: Handel med Kina har kostet millioner av jobber i USA

  2. Cohn-exit åpner døren for handelshauken Peter Navarro

  3. Derfor har USA et gigantisk handelsunderskudd

  4. – Griser kan ikke fly

  5. – Trump har endret verden for alltid, til det verre