Superdelegater kan få langt mindre innflytelse

Bernie Sanders-tilhengere vant ikke fram med sine forslag om å begrense eller gjøre slutt på de såkalte superdelegatenes innflytelse på Demokratenes landsmøte.

PÅ HILARYS SIDE: Bernie Sanders gikk nylig ut med sin støtte til Hillary Clinton. I forkant av landsmøtet har tilhengerne deres diskutert statusen til de såkalte superdelegatene

Foto: Mary Schwalm Reuters
 • NTB
Publisert:

I løpet av nominasjonskampen har ingen av kandidatene klart å vinne nok ordinære delegater til å sikre nominasjonen, men de aller fleste superdelegatene har sagt at de stiller seg bak Hillary Clinton. Uten superdelegatene har hun 2.205 delegater, mot 1.846 for Sanders.

Mange Sanders-tilhengere vil begrense superdelegatenes innflytelse, men i et komitémøte som skal fastsette reglene for neste ukes landsmøte, vant de altså ikke fram med dette.

Et kompromiss er at begge kandidatenes tilhengere vedtok å opprette en kommisjon som skal se på hele nominasjonsprosessen, inkludert reglene for superdelegatene.

Superdelegater har stemmerett på landsmøtet, men er ikke valgt som en del av nominasjonsprosessen. De er som regel ledende partimedlemmer, inkludert alle partiets guvernører og medlemmer i Kongressen. Disse er ikke bundet av noe mandat fra delstatene og kan stemme på den kandidaten de selv vil.

Så langt har 602 superdelegater sagt at de vil stemme for Clinton, ifølge en opptelling gjort av RealClearPolitics. 48 er på Sanders' side, mens 62 ikke har erklært hvem de vil stemme på.

Les også

Kaine blir Clintons visepresidentkandidat

Les også

Trump om Clintons ettermæle: – Død, ødeleggelse, terrorisme

Les også

Trump formelt valgt til presidentkandidat

Her kan du lese mer om

 1. Bernie Sanders
 2. USA-valg 2016
 3. Hillary Clinton
 4. Demokratene, USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Clinton vinner primærvalget i Washington

 2. Medier: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

 3. Historisk Clinton klar for duell mot Trump

 4. Annonsørinnhold

 5. Sanders vil stemme på Clinton

 6. Biden og Sanders ruster seg til ny dyst