Eksperter om handelskrigen: – Kina kan ikke svare om Trump intensiverer

Kina har lovet å svare med samme mynt på enhver tollavgift fra USA. Problemet er at de ikke importer nok til å kunne gjennomføre det.

HEMMET: Kinas president Xi Jinping kan ikke svare med samme mynt på hvert angrep fra USA. De importerer nemlig ikke nok.

Foto: Ng Han Guan AP
 • Karsten Gutterød Hauklien
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:,

6. juli trådde USAs straffetoll på kinesiske importvarer varer verdt 34 milliarder i kraft.

Kinas president Xi Jinping svarte øyeblikkelig med å innføre toll på varer verdt like mye.

Dette likte Donald Trump dårlig, og annonserte tirsdag kveld at USA ville innføre ytterligere 10 prosent toll på varer verdt til sammen 200 milliarder dollar.

Sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, forklarer at Kina ikke har mulighet til å fortsette å nøyaktig motsvare ett hvert amerikanske tiltak, slik de har lovet.

– Kina importerer varer verdt 130 milliarder dollar fra USA. Hvis Trump innfører toll på de 200 milliardene han har truet med, så importerer ikke Kina nok varer fra USA til å gjøre det samme, sier han til E24.

Les også: Varsler, trusler og u-svinger: Dette er oversikten over handelskrigen

Må ty til andre virkemidler

At Kina ikke kan svare med samme mynt er ikke er det samme som at de ikke kan svare i det hele tatt.

Sjefanalytiker i Nordea Markets, Eric Bruce, mener Kina kan svare på andre måter enn toll.

Foto: Frode Hansen VG

– Kina kan selvfølgelig ta en høyere sats på de varene de allerede har avgiftsbelagt, sier Bruce, og legger til at Kina kan svare på andre måter enn toll.

Han får støtte fra Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken, som blant annet peker på andre sektorer enn vareimport.

– Et alternativ er å øke selve tollsatsene ytterligere. Et annet poeng er at tollsatsene vi nå snakker om gjelder for vareimport. Neste steg for Kina kan være tjenestenæringen, sier han til E24.

Seniorøkonom i Handelsbanken Marius Hov mener Kina kan slå tilbake via servicenæringen.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Kina kan også bruke statseide medier til å få befolkningen til å boikotte amerikanske varer. De kan også gjøre livet surt for amerikanske selskaper som opererer i eller ønsker å operere i Kina, legger han til.

Dette sier Bruce i Nordea seg enig i.

– Ekstremt mange amerikanske bedrifter har enten produksjon i Kina eller samarbeidsprosjekter i Kina sammen kinesiske bedrifter. Myndigheten kan gjøre det vanskeligere for dem, sier han.

Andre har spekulert i om Kina vil ta i bruk mer drastiske tiltak, som å selge seg ut av amerikanske statsobligasjoner, eller svekke sin egen valuta for å motvirke den ekstra avgiften.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand sier salget av amerikanske statsobligasjoner kan være aktuelt, men ikke helt ennå.

– Om Kina skulle selge sin store beholdning av amerikansk statsgjeld, vil rentene stige og det vil bli dyrere for amerikanerne å finansiere seg, sier Chen til E24.

– Det er et aktuelt våpen, men jeg tror ikke vi er der helt ennå.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand sier devaluering av yuanen kan være Kinas sterkeste våpen.

Foto: Lars Fredriksson Selvik E24

Chen sier at devalueringen av den kinesiske valutaen er «det sterkeste våpenet» til Kina.

Les også

Kinas president: – I vår kultur slår vi tilbake

– Hvis valutaen svekker seg ti prosent mot dollar, vil det kunne motvirke tolløkningen, sier han til E24.

Verken Bruce eller Chen tror det er aktuelt for Kina å gjøre det ennå.

– Markedet presser allerede valutaen i en svakere retning på grunn av usikkerhet knyttet til handelskrigen og andre faktorer, noe sentralbanken prøver å motvirke.

Dermed ønsker kineserne en stabil valuta, påpeker Bruce.

– Ikke noe Kina ikke kan håndtere

Bruce mener man må huske på at Kina både produserer varer som skal brukes i hjemlandet, og eksporterer til mange andre land enn USA.

Les også

Kina: Vi tvinges til å ta hevn på USA

– 19 prosent av Kinas totale eksport går til USA. Men som andel av den totale produksjonen i Kina, vil den varslede tollen påvirke en halv til én prosent av total BNP. Størrelsesordenen her er altså håndterbar, sier han.

Analytikeren peker også på at deler av eksporten fra Kina består av å sette sammen komponenter produsert i andre asiatiske land, for så eksportere dem som et produkt. Kina kan derfor begrense sin import av komponenter, og redusere effekten av tollen.

– I tillegg må vi huske på at dette er en handelskrig mellom to land. Kina har mulighet til å eksportere til andre land, og kan importere fra andre land. Dermed er det ikke slik at handelen som påvirkes av tollen bare forsvinner, avslutter Bruce.

Her kan du lese mer om

 1. Kina

Flere artikler

 1. Straffer rivalen med toll på varer de ikke kjøper av hverandre

 2. Trump: Klar til å innføre toll på all import fra Kina

 3. DNB Markets etter Trumps nye toll: – Fullskala handelskrig

 4. Annonsørinnhold

 5. – Vil holde verdensøkonomien som gissel

 6. Betalt innhold

  Dette er Kinas våpen i handelskrigen