Hemmelig britisk regjeringsdokument: 3,8 mill. EU-borgere får bli etter brexit

Det blåser opp til ny storm i Storbritannia etter det ble klart at EU-migranter trolig får bli i landet, også uten en brexit-avtale. 

FÅR BLI: Storbritannias statsminister Theresa May har ifølge lekkede dokumenter besluttet at dersom det ikke blir noen avtale, får likevel EU-borgere bli i landet.
  • Martin Hagh Høgseth
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

Det har lenge vært usikkert hva som vil skje med europeiske migranter i Storbritannia ved en brexit uten noen avtale.

Allerede ved inngangen til 2017 krevde britisk næringsliv forsikringer om at ansatte fra EU-land ikke blir kastet ut når Storbritannia forlater unionen i 29. mars neste år.

Etter halvannet år, og med i overkant av syv måneder til brexit, kan den forsikringen nå være like rundt hjørnet.

I et hemmelig dokument den britiske avisen The Telegraph har fått tilgang til, fremgår det at EU-borgere som bor i Storbritannia får bli i landet, også etter brexit.

Ifølge dokumentet er de britiske politikerne innstilte på å gjøre det «moralsk» riktige, og la EU-migranter få bo i landet, og være en del av det offentlige helsevesenet og annen velferd.

Les på E24+

Hva skjer dersom Storbritannia forlater EU uten en avtale på plass?

For dyrt å kaste ut

I dokumentene heter det at bakgrunnen for at man velferdene løsningen er at et brexit ikke vil bli levedyktig dersom arbeidskraften i Storbritannia endres.

Enklere forklart betyr det at den økonomiske risikoen ved en masseutvandring fra landet, vil bli for stor til at man tør risikere det.

Også fra EUs ståsted har det vært et poeng at man kunne komme til å kaste ut britiske borgere fra unionen. Myndighetene i Storbritannia sier at de uavhengig av hvilken beslutning Brussel vil komme til, kommer til å gi EU-borgere i Storbritannia retten til å bli boende.

Det er uklart hvorvidt de rundt 20.000 norske borgerne i Storbritannia også vil bli innlemmet i den nå lekkede planen.

Britenes statsminister Theresa May la allerede i fjor sommer frem en plan som skulle sikre at EU-borgere fikk bli i Storbritannia. Dette inkluderte norske borgere, men krevde at både EU-landene og Norge ville måtte gi de samme rettighetene til britiske borgere.

I februar avholdt britiske myndigheter et møte med norske, islandske og liechsteinske myndigheter hvor man startet en dialog om hvordan en slik avtale skal bli seende ut.

Les også

EU sier nei til sentral del av britenes forslag

Ministre trakk seg

Det har vært en tung sommer for britenes statsminister Theresa May. Da hun i starten av juli la frem sitt brexit-forslag til parlamentet, fikk hun flengende kritikk.

I løpet av den neste uken gikk både utenriksminister Boris Johnson og brexit-minister David Davis av med umiddelbar virkning.

Hendelsene gjorde at det ble sådd tvil om hvorvidt May vil klare å få gjennomslag for en endelig brexit-avtale i Parlamentet.

– Politikere kommer og går, men problemene de har skapt for folk er fortsatt til stede. Jeg kan bare beklage at ideen om brexit ikke forlot regjeringen sammen med Davis og Johnson, men hvem vet, skrev EU-president Donald Tusk den gang.

Brussel har tidligere uttalt at en avtale med Storbritannia bør være på plass i løpet av oktober, om det skal være mulig å få den ratifisert i alle EU-landene før brexit.

Les også

Storbritannias brexitminister til Brussel

Les også

May tar styringen i brexit-forhandlingene

Les også

EUs skrekkvisjon: Ber alle forberede seg på «no deal»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Boris Johnson går av som utenriksminister

  2. Får kritikk for «myk» brexitplan

  3. Tory-veteran antyder at Theresa May kan bli kastet

  4. EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen

  5. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia