Den amerikanske sentralbanken hever renten

I tråd med forventningene settes den amerikanske styringsrenten opp 0,25 prosentpoeng til 1,5-1,75 prosent. 

FERSK I JOBBEN: Sentralbanksjef Jerome Powell holder sitt første rentemøte onsdag kveld.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Et samlet analytikerkorps hadde tatt høyde for rentehevingen på forhånd, og pekte på at beskjeden allerede var priset godt inn av markedet.

Markedsutslagene er derfor beskjedne. Amerikanske dollar var noe svekket før rentebeskjeden, mens samtlige børsindekser på Wall Street var svakt opp. Dollaren ble umiddelbart etter klokken 19.00 noe svekket. De amerikanske børsindeksene er omtrent uendret, men faller noe utover kvelden.

– Det var ikke en overraskelse i hele tatt. Det som var spenningen var signalene fremover, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea

Fastholder tre rentehevinger i 2018

Rentemøtet onsdag kveld er Jerome Powells første som sentralbanksjef. Powell erstattet Janet Yellen ved årsskiftet etter president Donald Trumps utnevnelse.

Markedet var mest spent på om Powell vil peke ut tre eller fire rentehevinger i løpet av 2018, men sentralbanken fastholder tre rentehevinger i rentebanen.

Markedet har priset inn tre økninger i løpet av året, men noe sterkere inflasjon og bedre tall enn ventet fra arbeidsmarkedet har bidratt til spenning.

Sentralbanken høyner derimot rentebanen for 2019 og for 2020. I desember varslet Yellen to rentehevninger neste år, mens Powell trapper opp til tre renteøkninger i mediananslaget.

– Det er helt klart at Fed-medlemmene ser for seg en raskere renteoppgang og litt høyere renter i det lange løp hvis man ser på mediananslaget. Men det er veldig nært - et betydelig mindretall ville ha fire økninger i år, sier Bruce.

STERKERE ARBEIDSMARKED: Tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet har vist fortsatt fall i arbeidsledigheten siden rentemøtet i desember. Bildet er tatt i Miami av anleggsarbeidere.

– Økt trygghet om inflasjonen

Mediananslaget er brattere på sikt enn tidligere, og Bruce mener forventninger om fortsatt sterke arbeidsmarked og høy pengebruk over offentlige budsjetter er hoveddriverne.

– Det er økt trygghet om at den svake inflasjonen i fjor var midlertidig. Den er fortsatt under målet, men i fjor var det litt mer tvil om inflasjonen virkelig var på vei oppover, sier Bruce.

Selv om markedet hadde ventet signalene om høyere rentebanen fra den amerikanske sentralbanken, mener Bruce at markedet fortsatt priser inn mindre økninger enn sentralbanken.

– Jeg tror mer ville skjedd i markedet om det var varslet tre økninger til i år. Markedet legger mest vekt på det kortsiktige anslaget.

IGANGSATTE RENTEØKNINGENE: Janet Yellen var USAs sentralbanksjef fra 2014 til 2018. Yellen var USAs første kvinnelige sentralbanksjef, men fikk ikke forlenget åremålet av president Donald Trump.

Viktig debut

Når Powell holder sin første pressekonferanse som sentralbanksjef, vil markedet følge alt han sier med spissede ører. Han må dermed vekte sine ord nøye etter en turbulent start på året i finansmarkedene med frykt for raskere renteøkninger enn ventet.

Da hans forgjenger Yellen holdt sitt første møte i 2014, uttalte hun at pengekjøpene til sentralbanken kunne trappes ned etter «rundt seks måneder» på spørsmål fra en journalist. Tidsangivelsen fikk aksjekursene til å falle og ble betegnet som en blemme av Yellen, ifølge CNBC.

Federal Reserve startet å trappe opp det historisk lave rentenivået fra finanskrisen i desember 2015.

Les også

Draghi fjerner setning om krisepakke: – Et viktig steg

Les også

Tror ikke på plutselig rentehopp

Les også

Senker inflasjonsmålet til Norges Bank

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte i Fed
  2. USA
  3. Donald Trump

Flere artikler

  1. – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse

  2. USAs sentralbank holder rentemøte: – Et av de mest interessante på lenge

  3. Siste opptreden som Fed-sjef: Yellen rører ikke renten

  4. Dette skjer denne uken

  5. Dette skjer denne uken: Biden ventes å peke ut sentralbanksjef