Corbyn med brexit-advarsel: – Storbritannia må ikke bli et deregulert skatteparadis

Labour-lederen støtter et nært økonomisk samarbeid med EU, med en ny tollunion og uten en hard grense til Nord-Irland. Han advarer også mot en flom av deregulering og privatisering i kjølvannet av brexit. 

HARD TONE: Leder av partiet Labour, Jeremy Corbyn, langet ut mot den konservative regjeringen i en brexit-tale på National Transport Design Centre ved Universitetet i Coventry mandag.

Foto: Darren Staples Reuters
  • Eirik Billingsø Elvevold
Publisert: Publisert:

– De konservative har lovet at brexit ikke skal bli en Mad Max-lignende dystopi, men jeg synes de setter listen litt lavt.

Jeremy Corby, leder av opposisjonspartiet Labour i Storbritannia, langet ut mot sine politiske erkerivaler i en tale mandag.

– De konservative har blitt avslørt. De har ingen økonomisk plan eller brexit-plan etter 20 måneder, sa Corbyn om statsminister Theresa May's sittende regjering.

– Arbeidere og bedrifter vil bare vite hva regjeringens tilnærming vil bety for fremtiden.

Les også

Boris Johnson i brexit-tale: – Ikke godt nok å skryte av at vi vant

Vil ha ny tollunion med EU

Corbyn var klar på at partiet vil respektere folkeavstemningen, men uttrykte klart og tydelig at Storbritannia er avhengig av et nært samarbeid med EU også etter brexit.

– Alle land som er geografisk nært EU uten å være en medlemsstat, enten det er Tyrkia, Sveits eller Norge, har en eller annen form for nært forhold med EU, noen mer fordelaktige enn andre, sa Corbyn.

I motsetning til regjeringen, som vil ut av den eksisterende tollunionen, går Labour derfor inn for å fremforhandle en ny tollunion med EU og en «myk grense» i Nord-Irland etter en overgangsperiode.

– Storbritannia vil trenge sitt eget skreddersydde forhold. Labour ville forsøkt å fremforhandle en ny omfattende tollunion som unngår tariffer til Europa og behovet for en hard grense i Nord-Irland.

Videre åpnet Corbyn for fortsatt britisk medlemskap i viktige EU-byråer som Euratom og Erasmus.

Utenriksminister Boris Johnson, som nylig holdt sin egen Brexit-tale, skrev på Twitter at Corbyns planer vil gjøre landet til en «EU-koloni»:

Advarer mot deregulering og privatisering

Les også

Nytt britisk parti skal kjempe mot brexit

Les også

EUs president skroter krav om klarhet

Les også

Norske myndigheter skeptiske til britisk EØS-medlemskap

Les også

Rapport: Lavere britisk vekst etter brexit

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Storbritannia
  2. Brexit
  3. EU

Flere artikler

  1. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia

  2. – Sjansen for at EU strekker seg videre er lik null

  3. Corbyn vil ha mistillitsforslag for å unngå hard brexit

  4. May og Juncker enige om brexit-endringer

  5. Labour-landsmøte må velge brexitstrategi