USA med nye sanksjoner mot Venezuela

USA øker presset på Venezuela ved å innføre sanksjoner mot 34 skip som tilhører det statlige oljeselskapet PDVSA. Tonen skjerpes også overfor Cuba.

Foto: Darron Cummings AP
  • NTB
Publisert:

Visepresident Mike Pence kunngjorde de nye sanksjonene fredag. Målet er å hindre Venezuelas president fra å kunne eksportere landets olje.

– Oljen tilhører folket

– Venezuelas olje tilhører det venezuelanske folket. De som ser på, skal vite dette: Alle alternativer er på bordet. Og Nicolás Maduro gjør lurt å ikke sette vår besluttsomhet på prøve. USA vil fortsette å bruke diplomatisk og økonomisk press for å tvinge fram en fredelig overgang til demokrati, sa Pence i en tale på Rice University i Houston.

Les også

Oljeprisen nær 70 dollar fatet: – Sannsynlig at prisen vil gå enda høyere

Sanksjonene innebærer at USA forbyr all handel der de 34 skipene, som er eid eller kontrollert av PDVSA, er involvert. I tillegg omfatter sanksjonene et tankskip som leverer olje til Cuba, samt to selskaper som håndterer den frakten.

Cuba

Pence kom samtidig med hint om at Donald Trump også legger seg på en enda strengere linje overfor Cuba. Regjeringen vurderer å tillate eksilcubanere å saksøke Cuba for beslaglegging av eiendom under kommuniststyret på øya.

– De kommende ukene vil USA innføre edna strenger tiltak mot Cuba. Fra denne regjeringens side vil tonen alltid være «Que Viva Cuba Libre», det lover jeg, sa Pence, som fremsa slagordet «Lenge leve et fritt Cuba» på spansk.

Forholdet mellom USA og Cuba har vært på frysepunktet siden den kommunistiske revolusjonen på øya i 1959, men på slutten av Barack Obamas presidentperiode var det antydninger til politisk tøvær. Blant annet ble de diplomatiske forbindelse gjenopprettet og reiserestriksjonene ble lettet for amerikanere som ville besøke Cuba. Kursendringen var en erkjennelse at over et halvt århundre med politisk og økonomis isolasjon ikke hadde lyktes.

Les også

Trump møter Kina til ny handelssamtale torsdag

Les også

Dommer stanser Trumps ja til offshoreolje i Alaska

Les også

Nye strømbrudd i Venezuela

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. USA

Flere artikler

  1. PDVSA krever svar – Equinor fortsetter i Venezuela

  2. Venezuelas inflasjon er verdens høyeste: «Ulovlige» penger som bankene ikke kan ta holder økonomien i gang

  3. Venter halvering av Venezuelas oljeproduksjon

  4. Betalt innhold

    Derfor kan oljetankere i opplag påvirke shippingratene

  5. Maduros nye oljeminister er etterlyst av USA