Ingen budsjettenighet i USA: Nå blir det «shutdown»

Nok en gang ender en budsjettkrangel mellom amerikanske politikere med en delvis nedstengning av det amerikanske statsapparatet.

Den amerikanske kongressbygningen i Washington DC avbildet fredag kveld.

Foto: Saul Loeb AFP
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Etter at Kongressen og Det hvite hus ikke klarte å lande en budsjettenighet innen fristen ved midnatt, amerikansk tid, i natt blir det nå en såkalt «shutdown».

Det er ikke hele det føderale statsapparatet som stenges, men deler av det. I første omgang er det snakk om blant annet flere departementer (landbruk, næring, bolig, innenriks, justis, samferdsel og finans) og flere andre virksomheter, totalt om lag en fjerdedel av statsapparatet, melder Fox News.

Rundt 380.000 føderalt ansatte blir permittert mens ytterligere 420.000 blir tvunget til å jobbe ulønnet., ifølge NTB.

Statsansatte som har oppgaver som faller inn under nasjonal sikkerhet, liv og helse, er imidlertid unntatt og fortsetter som vanlig i jobbene sine, melder Fox News.

De melder også at Senatet planlegger å møtes igjen ved 12-tiden lørdag (18:00-tiden norsk tid) for å fortsette budsjettsamtalene. President Donald Trump skriver på Twitter at han foreløpig har avlyst sin tur til Florida.

Visepresident Mike Pence (foran i midten) møtte opp i Senatet fredag i et forsøk på å få stemt gjennom budsjettforslaget, uten hell. Her er han avbildet med seniorrådgiver Jared Kushner (i midten bak) og påtroppende stabssjef i Det hvite hus, Mick Mulvaney (til høyre)

Foto: Alex Brandon AP

Krangler om penger til grensemuren

Konflikten har i stor grad handlet om de fem milliarder dollarene som president Donald Trump krever å få inn i budsjettet til grensemuren han ønsker å bygge mot Mexico. Republikanerne og Demokratene har ikke klart å finne noen løsning i dette spørsmålet, og budsjettforslaget som ble vedtatt i Representantenes hus fikk ikke et stort nok flertall i Senatet i natt.

Det er i dag Republikanerne som kontrollerer begge kamrene i den amerikanske Kongressen, men fra januar tar Demokratene over flertallet i Representantenes hus, som følge av valgresultatet fra november.

– Dette er den eneste sjansen vi har (....) til å sikre oss trygghet og sikkerhet ved grensen, sa president Trump fredag, ifølge kanalen.

Mens presidenten mener Demokratene «eier» nedstengningen som nå skjer, har de Demokratiske toppene i Kongressen, representant Nancy Pelosi og senator Chuck Schumer kalt det en «Trump shutdown».

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Donald Trump
  3. Amerikansk politikk

Flere artikler

  1. Budsjettsjef: – Godt mulig at amerikansk «shutdown» varer til over nyttår

  2. «Shutdown» i USA varer til etter jul

  3. Tror ikke på løsning i budsjettkonflikten

  4. Senatet godkjenner midlertidig budsjettforslag

  5. Nye budsjettvedtak i Representantenes hus