Trump til angrep på sentralbanken: – Er ikke begeistret over renteøkningene

Dollaren faller etter USAs president Donald Trump kommer med oppsiktsvekkende uttalelser mot landets sentralbank Federal Reserve.

SJOKKERER: Donald Trump langer ut mot sentralbanken i ferskt intervju.

Foto: Susan Walsh AP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

USAs president Donald Trump går i et intervju med det amerikanske økonominettstedet CNBC til angrep på landets sentralbank Federal Reserve.

Til nettstedet sier han at han ikke godkjenner renteøkningene, på tross av at han satt «en veldig bra mann» som leder av Fed, i form av Fed-sjef Jerome Powell.

– Jeg er ikke begeistret. Fordi den går opp, og hver gang renten økes vil de øke den igjen. Jeg er ikke fornøyd med det. Men samtidig lar jeg dem gjøre det de synes er best, sier Trump til CNBC i intervjuet som skal sendes fredag.

Trump sier i intervjuet at han forstår at dette er uttalelser som det ikke er normalt at en amerikansk president sier, men at han «ikke bryr seg»

– Nå sier jeg det samme som jeg ville sagt som en vanlig innbygger. So noen vil nok si, «kanskje du ikke bør si det som president», men jeg kunne ikke brydd meg mindre om hva de sier, for mine meninger har ikke endret seg, sier presidenten.

– Jeg liker ikke at vi legger ned masse arbeid for å bedre økonomien også øker de rentene, fortsetter Trump.

Les også

Trump vil skifte farge på Air Force One

Dollarfall

Dollarkursen svekker seg kraftig mot euro i minuttene etter intervjuet ble sluppet. En euro koster nå 1,1674 dollar, opp fra 1,1607 dollar like før uttalelsene ble kjent.

Også mot den norske kronen svekker dollaren seg. En dollar koster nå 8,20 kroner mot 8,25 kroner i forkant av uttalelsene.

Fed har så langt i år økt renten to ganger, til nå å være på 2,0 prosent. Sentralbanken har samtidig signalisert at de vil øke renten ytterligere to ganger i år.

– Informasjon mottatt siden sentralbankstyret møttes i mai indikerer at arbeidsmarkedet har fortsatt å styrke seg og at den økonomiske aktiviteten har økt i en solid takt, skriver sentralbanken i sin uttalelse etter møtet i juni da Fed satte opp renten sist.

Les også

USAs sentralbank øker rentenivået: Skrur opp renteprognosen

– Ingen president bør forstyrre Feds arbeid

Les også: USAs sentralbank øker rentenivået: Skrur opp renteprognosen

Tidligere president for Federal Reserve Dallas, Richard Fisher sier til CNBC at Trump nå har gått over streken.

– En av kjennetegnene i den amerikanske økonomien er å bevare uavhengigheten til Federal Reserve. Ingen president bør forstyrre Feds arbeid. Om jeg var Powell, ville jeg ignorert presidenten og gjøre jobben min, og jeg er sikker på at han vil gjøre nettopp det, sier Fisher.

Ifølge Wall Street Journal har ikke Fed-sjef Jerome Powell møtt president Trump siden han ble innsatt som Fed-sjef tidligere i år. I forrige uke sa Powell i et radiointervju at han ikke var bekymret for politisk press.

– Vi har en lang tradisjon her for å gjennomføre pengepolitikk ... uavhengig av alle politiske bekymringer. Vi gjør vårt arbeid på en strengt ikke-politisk måte, basert på detaljert analyse, sa sentralbanksjefen i radioprogrammet Marketplace, ifølge WSJ.

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Trump om sentralbanken: – Min største trussel

  2. – Obama hadde nullrenter

  3. Trump ber sentralbanken la renta ligge

  4. Annonsørinnhold

  5. Fed kutter renten for første gang siden 2008

  6. Trump: – Kina er ikke vårt problem, Federal Reserve er!