Wikileaks: USA spionerte på japanske selskaper

USA har overvåket både toppolitikere og store selskaper i Japan, ifølge nettstedet Wikileaks.

KAN HA BLITT OVERVÅKET: Japans statsminister Shinzo Abe er ikke navngitt som et mål for overvåkningen av japansje toppolitikere som nå er avslørt.

Kazuhiro Nogi
  • NTB
  • E24
Publisert:,

Det er den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA som skal stå bak overvåkningen.

Spionasjen mot departementer og offentlige tjenestemenn strekker seg minst tilbake til 2006, ifølge Wikileaks, som fredag offentliggjorte en liste med angivelige ofre for spionasjen.

Den kontroversielle organisasjonen skaper dermed nok en gang diplomatisk hodepine for USA. Wikileaks har tidligere offentliggjort dokumenter som viser at amerikanerne har jobbet med å overvåke kommunikasjonen til rekke europeiske regjeringer.

Japanske myndigheter skal så langt ikke ha kommentert påstandene og dokumentene fra Wikileaks.

Nære allierte

Industrigiganten Mitsubishi skal være ett av ofrene for industrispionasjen. Det skal også Japans handelsminister Yoichi Miyazawa, og sentralbanksjef Haruhiko Kuroda være, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nyhetsbyrået skriver at statsminister Shinzo Abe ikke er nevnt som et spesifikt overvåkningsmål i dokumentene som er offentliggjort.

Japan er en av USAs viktigste allierte i Asia- og Stillehavsregionen. Helt siden andre verdenskrig har de to landene samarbeidet tett på en rekke områder.

– Rapportene demonstrerer hvor omfattende USAs overvåkning av japanske myndigheter er, og de indikerer at informasjonen ble innhentet og analysert fra en rekke statlige departementer og kontorer (....) Dokumentene viser en intim kunnskap til interne japanske prosesser og diskusjoner knyttet til handel, atom- og klimaspørsmål, med mer, skriver Wikileaks, ifølge AFP.

Snowden

NSA er én av de store etterretningsorganisasjonene i USA og driver med signaletterretning, både på egen hånd og i samarbeid med en rekke etterretningsorganisasjoner verden over.

NSA jobber blant annet med elektronisk overvåkning av internett, og deler av organisasjonens virksomhet ble i 2013 avslørt av varsleren Edward Snowden, som sitter i asyl i Russland og som amerikanske myndigheter vil stille for retten for spionasje mot eget land.

Les også

Senterpartiet og SV vil ha svar om ny handelsavtale

Les også

WikiLeaks publiserer dokumenter fra Sony Pictures

Les også

- USA samler inn hele høystakken

Her kan du lese mer om

  1. Japan
  2. USA

Flere artikler

  1. Japan fordømmer påstått USA-spionasje

  2. AT&T hjalp NSA med omfattende internett-spionasje

  3. Slik skal Japan skaffe Trump 700.000 nye jobber

  4. Annonsørinnhold

  5. DN: Nye DNB-overføringer til Dubai i mulig islandsk korrupsjonssak

  6. Amerikanske teknologiselskaper støtter kinesisk overvåkingsnettverk