Trump et skritt nærmere skattereform

USAs president Donald Trump er kommet et skritt nærmere en skattereform, etter at Senatet godkjente et nytt budsjettforslag. 

SKATTEREFORM: Donald Trump har kommet nærmere en skattereform.
Publisert:

Budsjettforslaget på 4.000 milliarder dollar, tilsvarende rundt 31.000 milliarder norske kroner, ble vedtatt med knappest mulig margin i Senatet med 51 mot 49 stemmer. Bare én republikaner, senator Rand Paul, stemte mot forslaget, skriver CNBC.

Forslaget, som skal sørge for at Trump innfrir sine lovnader om skattelettelser, vil øke USAs statsgjeld med 1.500 milliarder dollar over de neste ti årene.

Budsjettet må fortsatt godkjennes av underhuset Representantenes hus. Dersom det skjer, vil ikke lenger Republikanerne være nødt til å få støtte fra Demokratene for en skattereform.

Vil kutte skatten

Trump la selv frem et forslag til skattereform i slutten av september.

Han har selv sagt at han vil forenkle de tusen sider lange skattereglene, kutte skatten «ikke bare litt, men enormt» for middelklassen, kutte skatten på næringsvirksomhet så lavt som til 15 prosent og «bringe tilbake milliarder av dollar i rikdom» fra amerikanske selskaper som han mener er låst i utlandet.

Dette mener han vil skape vekst i den amerikanske økonomien.

– Jobbene vil begynne å strømme inn fra hele verden og tilbake til vårt land, har Trump lovet.

Men kritikerne mener forslaget mangler verktøyene for å dekke inn de enorme skattekuttene, noe som kan gjøre det amerikanske budsjettunderskuddet enda større.

Enorm gjeld

I september passerte USAs gjeld for første gang 20.000 milliarder dollar.

Det tilsvarer drøyt 156.600 milliarder kroner, eller tyve ganger det norske Oljefondet, som er verdens største statsfond.

Årsaken til at gjelden øker, er blant annet dyre kriger i Afghanistan og Irak, store skattelettelser og økonomisk stimulans etter finanskrisen, ifølge en oversikt fra Marketwatch.

Republikanerne har foreløpig ikke lagt frem et helhetlig skattereformforslag. Dette vil først gjøres nå budsjettet er vedtatt.

Å få gjennomført endringene er ekstra viktig for Trump ettersom han foreløpig har få politiske seire å vise til. Han har hverken greid å fjerne helsereformen til Barack Obama, Obamacare, eller bygget en mur på grensen til Mexico, slik han lovet under valgkampen.

Les også

– Russlands innblanding i presidentvalget var krigføring

Les også

IAEA-sjefen bestrider Trumps Iran-påstander

Les også

Industrikommuner frykter skattekutt:
– Dramatisk

Publisert:

Her kan du lese mer om