Slik skal Norge følge brexit-forhandlingene

Norge har ingen plass ved forhandlingsbordet i Brussel, men er lovet å få sitte tett på prosessen. Onsdag møter norske embetsmenn med EUs forhandlingsteam.

FØLGER FORHANDLINGENE: Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) har blitt lovet at Norge skal holdes oppdatert om hva som skjer i forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

Foto: Fredrik Varfjell NTB scanpix
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Onsdag går startskuddet for to år med forhandlinger mellom EU og Storbritannia om vilkårene for brexit og en ny handelsavtale.

Som EØS-land med tilgang til EUs indre marked og nær handelspartner med britene, vil utfallet ha stor betydning også for Norge.

Da EUs sjefforhandler Michel Barnier besøkte Oslo i januar, ga han løfter om at Norge skulle få sitte tett på prosessen og holdes orientert.

– Barnier har sagt at prioritet nummer én er EUs medlemsland. Prioritet nummer to er EØS-landene, sier europaminister Frank Bakke-Jensen til E24.

– Vi må erkjenne at vi ikke får sitte med forhandlingsbordet, men det er viktig at vi likevel er tett på prosessen som en naturlig del av det indre markedet.

– Ikke raketter og muskedunder

Norske myndigheter har derfor satt opp et team i UD som skal jobbe parallelt med forhandlingene. Denne gruppen skal være tett på prosessen, hente inn og motta viktig informasjon som skal vurderes opp mot norske interesser.

Informasjonen skal sildre nedover i systemet til de departementene som har ansvaret for det aktuelle området. Kommer partene til enighet om noe på forskningsområdet, går informasjonen til Utdanningsdepartementet. Dreier det seg om sikkerhet, går informasjonen til forsvarsdepartementet eller justisdepartementet.

Les også

Frykter for britiske finansjobber etter brexit

Allerede onsdag, samme dag som britene utløser Artikkel 50, skal norske embetsmenn møte Barniers team i Brussel.

– Det er et møte som skal klargjøre hvordan prosessen blir videre, sier Bakke-Jensen, som legger til at det vil handle om å avklare Norges posisjon og norske rettigheter.

Han understreker at EU må ha tid til å områ seg og forberede sine posisjoner etter å ha mottatt brevet fra London.

Møtet har vært avtalt i lang tid, også før det ble kjent at det var denne datoen brexit-prosessen offisielt skulle starte.

– Startskuddet markeres ikke med raketter og muskedunder i Brussel, men nøkternt og kjølig. Dette er et møte som er avtalt for lenge siden for å klargjøre ting i forkant av prosessen, og ikke for å markere at prosessen er i gang.

Møter forståelse

Bakke-Jensen var tirsdag i Tyskland, der han møtte sin tyske kollega, europaminister Michael Roth. Også her ble det snakket om britenes kommende uttreden.

– Vi minnet om viktigheten av at man også i EU husker at man forhandler for 30 land, ikke 27. Altså at Norge, Island og Liechtenstein er en del av dette. Og det møter vi full forståelse for hos Tyskland.

Les også

Topper feirer EU i Roma: – Står overfor helt nye utfordringer

Siden august har det blitt holdt over 20 brexit-møter på statsrådsnivå mellom Norge og Storbritannia eller andre EU-land.

I september ble det satt ned en egen brexit-gruppe i Utenriksdepartementet, men der også andre departementer har vært representert. Utvalget skulle forberede norske myndigheter på situasjonen etter britenes uttreden, hvordan Norge vil bli berørt og på hvilke områder.

Innbyggeres rettigheter

Ifølge statsråden er det viktigste for Norge at det gode forholdet med EU gjennom EØS-avtalen ivaretas.

Han trekker frem diskusjonen om rettighetene til EU-borgere i Storbritannia og briter i EU, som særlig betydningsfull.

– Det dreier seg om rettigheter som mange har opparbeidet seg over mange år. Det er også viktig for briter i Norge og nordmenn i Storbritannia, sier han.

– Så er det omfattende forhandlinger som skal dreie seg om forskning, handel, utdanning og sikkerhetsspørsmål. Det går ikke an å trekke frem noe spesielt. Europeisk samarbeid på bred front er det viktigste, mener Bakke-Jensen.

Les også

– Vi er veldig bekymret

Les også

Tror Skottland kan glemme folkeavstemning

Les også

Dette skjer når Storbritannia setter i gang brexit

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Norge
  3. EU

Flere artikler

  1. Bakke-Jensen: Norge må være tett på brexit-prosessen

  2. Europaministeren tror Norge kommer godt ut av brexit

  3. May må finne omvei til avtale med Norge

  4. Storavis: EU i gang med å fryse ut Storbritannia

  5. Berger Røsland: Brexit blir jobb nummer én